Hrabra Lola

Njen je život maraton

Rođena je bez fibule (lisne kosti u predjelu potkoljenice), zbog čega joj je doktor amputirao obje noge kad je imala samo godinu dana.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Icon Magazine

Njenim je roditeljima rekao da nikada neće moći hodati, ni živjeti samostalno.

Ovo je Amie Mulins (Aimee Mullins) danas i uspješna je sportistkinja:

“Zbog tebe ispadam lažov”, rekao joj je u šali isti doktor kada ga je srela prije nekoliko godina.

Kako to obično biva, razdrma nas primjer nepobjedivog duha koji nadjača svaku dijagnozu i ide protiv same majke prirode.

Volimo hrabrost i ratnike, odnosno ratnice. Baš je takva i Aime. I srećom, njezin duh nije rijetkost u ovom svijetu, i nije sama.

Od rane mladosti bavila se trčanjem. Jer je htjela, ne jer joj je neko rekao da može. Jer nije – niko. Dok nije odlučila sama da može.

Rekli su joj i da neće moći biti samostalana, uopšte.

Dok nije odlučila da ipak sama može sve.

A ako ona ne daje primjer kako stati na svoje dvije noge u ranoj mladosti, onda to ne daje niko. Ne samo da je stala, već je trčala, i trči kroz život.

Zahvaljući trčanju dobila je i punu stipendiju za studije.

I nije stajala. Trčala je i profesionalno i došla je do Paraolimpijskih igara. Okončala je ovu karijeru tek kada je započela novu – manekensku.

I to na samom vrhu je počela – na pisti velikoga Mekvina (Alexandera McQueena). Pojavila se na njegovoj reviji za modnu kuću Givenchy s drvenim izrezbarenim protezama izrađenim posebno za tu priliku.

Uskoro prelazi i na velika platna, a staje i pred oltar. Zajedno sa izabranikom sagradila je kuću. I kada kažemo sagradila, to i mislimo:

“Tokom studija sam živjela s hrpom frajera, ali bila sam jedina s kutijom za alat. To je jedna od stvari koja je povezala Ruperta i mene. Kupio je stan u istočnom Londonu i sve je sam uredio. Postavio je cijevi i drveni pod. Pronašao je staru crkvu na sjeveru Engleske koja je trebalo da bude srušena i kupio njihove podove, tako da sada doslovno hodamo na stotinama godina.”

I neka ovo ne bude neki isprazni motivacioni tekst, već podsjetnik. Jer ona vodi svoju bitku, kao što je vode svi. Samo je njena vidljivija.

Paralympian & Stranger Things Star Aimee Mullins On Athletes With Disabilities

Get comfortable with being uncomfortable.

Gepostet von Ashton Kutcher am Donnerstag, 27. September 2018

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije