Radoznala Lola

Bebe rođene u decembru su zaista posebne (naučno dokazano)

Jedna majka potvrđuje posebnost decembarskih beba kroz primjer njenog djetata, i njenu priču vam prenosimo u cjelosti.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Karen Johnson - scarymommy.com

Foto: Bajneva / Shutterstock.com

Kada sam tog marta 2010. godine saznala da sam trudna, te da ću roditi upravo u decembru, bila sam jako zabrinuta.

Rođendani oko praznika su uvijek malo zaspostavljeni, zar ne? Bojala sam se da će porodica i prijatelji spojiti njen (da, curica je) rođendan sa drugim zimskim praznicima, ili čak zaboraviti na njega, budući da su svi tada jako zauzeti. I još sam se bojala da niko neće dolaziti na njen rođendan kada ona odraste, jer je u jeku te praznične sezone.

Ali tako se zadesilo i ona je u decembru te godine došla na svijet, zdrava i prava.

I kako su godine prolazile, shvatila sam da je moja kćerka tako divna i posebna da je nikada neće zaboraviti. Uvijek će biti voljena i poštovana – čak i sa rođendanom tako blizu Božića. Jer, iskreno, ona je nešto najbolje na ovom svijetu. (Znam, znam. Svi smatraju da je njihovo dijete najslađe, najpametnije, najdivnije…). I navodno, po članku objavljenom na sajtu “Motherly”, većinu tih njenih vrlina mogu upravo da zahvalim onome što me i najviše brinulo, a to je da je rođena u decembru.

Foto: Labutin.Art – Shutterstock.com

Kao prvo, da li ste znali da je septembar najpopularniji kada je rađanje u pitanju? (Sva ta praznična atmosfera vjerovatno pokrene strasti, i puf – devet mjeseci kasnije, dolazi beba.) A pogodite koji je najmanje popularan mjesec za rađanje? Pogađate, naravno, decembar. Mart – mjesec kada ste tako spremni da zima završi, ali proljeće nikako da stvarno dođe te i dalje nosite kaput svaki dan – jednostavno nije romantičan mjesec, pa to je.

Tako da su bebe rođene u decembru već jedinstvene, samo zbog toga što su rođene između novembra i januara. Ali mnoga istraživanja pokazuju da bebe rođene u decembru imaju mnoge druge prefinjene kvalitete, a mnoge od njih je moje dijete već potvrdilo.

Jedna od tih divnih kvaliteta decembarskih beba jeste što su često ljevoruki (doduše, studije kažu da je to češće kod dječaka). E pa moja je djevojčica ljevoruka, i to jedina u porodici, pa ću i to pripisati mjesecu njenog rođenja.

Još jedna jako obećavajuća činjenica o bebama rođenim u decembru je ta što su statistički dugovječni. Tako da, statistički gledano, vaša beba ima puno vremena da proputuje svijetom, doživi divne istorijske trenutke i duboku starost sa unučićima. Volim da zamišljam svoju kćerku kao 100-godišnjakinju, kako priča o svojoj mladosti, i svojoj mami, koja je uvijek bila tu uz nju, i kako su se vječito grlile i nikada galamile jedna na drugu, kao recimo kad joj ja vičem da pobogu obuje te cipele. (Jer, to će zapamtiti, jel tako?)

Foto: Julia Shepeleva / Shutterstock.com

I budući da će živjeti više od 100 godina, često sebe uhvatim kako razmišljam o tome čime će se baviti u životu. Trenutno mi njena ljubav prema životinjama govori da će biti veterinar, ali jedan članak na The Guardian kaže da je veća vjerovatnoća da će, kao i mnoge decembarske bebe, biti zubar.

Zatim, razlozi za i protiv. Pomenuti sajt o majčinstvu navodi da su decembarske bebe ranoranioci (Oo-ne, mama ne želi da sklapa puzle u pola šest). Ali zato rano i liježu. Taman da mama pogleda film naveče, uz kokice i vino.

A, ako vjerujete u horoskop, imate džekpot. Bilo da su strijelci, koji su navodno “ekstrovertni ljubitelji putovanja”, ili pak jarčevi koji su “odlučni i sustretljivi”. Moje dijete je definitvno ekstrovertni leptirić koji ide sa druženja na druženje. Voli da posjećuje nova mjesta, da se vozi na najvećem rolerkosteru i da probava novu hranu. I iako je najvjerovatnije da će raditi u industriji koja spašava zube, trenutno sanja o tome da spasi ugrožene slonove i gorile, tako da – da, definitvno je vidim kako putuje svijetom.

A odlučna i susretljiva? 100%! Ona mi je najodgovornije i najvrijednije dijete – ono koje učitelj zove da pomogne drugoj djeci i ono koje je zovem da pomogne dadilji oko mlađeg brata. Poprilično sam sigurna u njenu odlučnost da pomogne ugroženim vrstama, te će maksimalno iskoristiti tih (više od) 100 godina.

Sada, kada sam mama decembarske bebe već osam godina, nazivam to blagoslovom. Da, njen dan je tu između praznika i ona to obožava. Njen je rođendan posljednji u nizu u porodici (u toku jedne godine), i kao i uvijek, malo prije no se pozdravimo sa godinom proslavićemo rođendan jedne jako posebne curice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije