Hrabra Lola

Presedan u El Salvadoru: Sud oslobodio ženu optuženu za abortus

Sud u El Salvadoru je oslobodio ženu koja je optužena da je prekršila stroge zakone o pobačaju.

Redakcija

Izvor: BBC News na srpskom / B92

Foto: Telokwento - Twitter

Dvadesetogodišnja Imelda Kortez kaže da ju je očuh godinama seksualno zlostavljao, nakon čega je zatrudnela. Lekari su posumnjali da je u aprilu prošle godine pokušala da abortira u poljskom toaletu.

Dete je preživelo, ali je Kortez uhapšena i stavljena u pritvor, gde je 18 meseci čekala suđenje.

Tužilac je to što je krila trudnoću i nije tražila lekarsku pomoć, okvalifikovao kao pokušaj ubistva, što povlači za sobom dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu. Sud je, međutim, u ponedeljak presudio da ona nije znala da je u drugom stanju i da nije pokušala da ubije dete.

Njeni advokati su rekli da je po njihovom savetu priznala lakše delo – zanemarivanje deteta – kako bi izbegla težu kaznu. Za to se dobija najviše godinu dana zatvora. Sud ju je na kraju oslobodio svake krivice i naložio da je puste na slobodu.

“Ova presuda… daje nadu svim ženama koje su u zatvoru i kojima se takođe sudi zbog ubistva”, rekla je Ana Martinez, koja je branila Kortez na sudu.

Imeldu Kortez su ispred suda dočekale oduševljene pristalice, rodbina i aktivisti za ljudska prava. Tužilaštvo je saopštilo da je njen očuh uhapšen i da ga čeka suđenje.

El Salvador je jedna od malobrojnih država u kojima je abortus potpuno zabranjen i strogo se kažnjava.

Mada još neke latinoameričke zemlje zabranjuju abortus, El Salvador je jedinstven zbog veoma strogih kazni i načina na koji se zakoni sprovode.

Lekari su dužni da prijave ako posumnjaju da je žena pokušala da izazove pobačaj, a ako to ne učine prete im duge zatvorske kazne.

Prema mišljenju organizacija za ljudska prava, to je dovelo do kriminalizacije pobačaja i hitnih medicinskih intervencija. Od 2000. godine do danas, više od 100 ljudi je osuđeno zbog krivičnih dela u vezi sa abortusom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije