Radoznala Lola

Kako je Džoana Kulig postala nova diva starog kova

U Sevilji je završena 31. dodjela Evropskih filmskih nagrada (EFA). Za najbolji Evropski film proglašena je poljska drama “Hladni rat” Pavela Pavlikovskog (Paweł Pawlikowski).

Priredila: Nataša Bursać

Foto: imdb.com

Za ovaj film Pavlikovski je dobio nagradu i za najboljeg (evropskog) reditelja i scenaristu, a njegova Džoana Kulig (Joanna Kulig) za najbolju (evropsku) glumicu.

Mračni kafe post-hladnoratovske Evrope.

Oblak dima i saksofon.

I ona – Zula, nepopravljivi romantik epskih razmjera. Gotovo jednakih pomenutim hladnoratovskim.

I vodi nas njen glas, a da nismo ni svjesni. Već nas je opčinila i u uvela u taj svijet.

Pjeva o Dva srca (“Dwa serduszka”), pjesmu koja vjerodostojno prenosi nit ljubavne priče između nje i pijaniste koji ju u istoj prati:

Njena vanvremenska ljepota i glamur, kao i glas, zaslužni su za postavljanje tona, ili bolje rečeno tenora, čitavog filma. Emocija koju svojim glasom prenosi je nedvojbena.

I ne, nije u pitanju ljubavna priča u kojoj likovi idu polako ali sigurno ka zalasku Sunca vječne ljubavi.
Ne, jer kao i sve poslije rata, i ta afera ostaje otrovna i duboko prožeta nasiljem.

Pa se pitamo ko je ova diva, kojoj se sprema velika godina, ali i karijera – kako predviđaju.

Džoana je pozorišna i filmska glumica iz okoline Krakova, koja se specijalizovala za vokalne uloge. Razumijemo, dakle, kako se našla u ovoj priči inspirisanoj stvarnom životnom romansom. Naime, reditelj je na platno prenio postratnu romansu svojih roditelja. Važna uloga, dakle, a ona joj je po svemu sudeći dorasla i opravdala ukazano povjerenje Pavlikovskog.

Foto: imdb.com

Glumila je u mnogim pozorišnim komadima i filmovima, i to raznovrsnim, upravo zahvaljujući nevjerovatnoj raznolikosti u formi, tonu i žanru. Filmofilima je zapala za oko (i uho) dramatičnim, jakim ulogama u svim pomenutim varijacijama.

Kada je bila mala maštala je o tome da postane pjevačica, te je rano počela muzički da se edukuje. I do dan danas je ostala vijerna svojoj prvoj ljubavi. Jednako tako, dolazi iz muzičke porodice. To ju je sve dovelo i do planetarno poularnog takmičenja – Idol, gdje je došla do polufinala. Htjela je i da upiše muzičku akademiju, ali kako nije primljena, otišla je na glumu.

Jer, po svemu sudeći, tako je bilo i suđeno.
Ubrzo, tokom studija, dobija ulogu u teatru, da bi se uloge samo nastavile nizati sve do onih filmskih.

Čak ni u kadru sa svjetski poznatim glumcima, poput Itana Houka (Ethan Hawke) i Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas), ostaje dominantna njena razigranost, i po potrebi seksepil.

I kako smo zbilja (srećom samo neki od nas) tek sada čuli za ovu 36-ogodišnju glumicu i pjevačicu čiji talenat podsjeća na one iz naljepše ere Holivuda?

Ipak, nekako se njeno ime nije našlo na listi nominacija za Oskara. Ali, i inače se filmovi na stranom jeziku pomalo zanemare na istima.
Kritika ipak nije ostala ravnodušna, a ni mi:

“Džoana je zapalila ovu briljantnu romansu.” Collider

Stoga, dok “Dva srca” ide na repeat željno iščekujemo nove projekte ove nove dive starog kova.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije