Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Zdravlja, sreće, bla, bla, bla

Ako do sada niste primetili, barem preko objava na Fejsbuku, trapavim snežnim koracima približava nam se Nova godina.

Redakcija

Piše: Tijana Stojković

Foto: Luis Molinero / Shutterstock.com

I kako to uvek biva, baš negde u ovom periodu, setimo se šta tokom prethodnih tristotinak dana nismo uradili, ispunili i rekli, šta nam je promaklo a čega je bilo previše, pa obećamo da će u narednih tristotinak dana, našom neverovatnom zaslugom ili uz pomoć kakvog magičnog štapića, svi ti kontrasti doći do željene pozitivne nule. One sa koje krećemo. Svakih tristotinak dana.

E, vidite sada – sledeće godine u ovo vreme budite vredni pa se vratite ovom tekstu da biste shvatili, šta? Sve je isto. Samo ste vi stariji za jednu godinu. Ili ste se možda promenili, ali to već zavisi isključivo od vas. Ali:

I ove godine će se neko roditi. Nečiji sin i nečija kćer ugledaće svetlo dana u memljivim sobama neke bolnice. Neki zdravi i pravi, neki će se malko boriti za život, da bi na kraju kao pravi heroji i heroine izašli jači i snažiji i spremni za prve korake po vrletnoj stazi zvanoj život. Postaćete teče ili tetke, ujke ili ujne, a da ni prstom niste makli. Plakaćete od sreće i kupovaćete zekice, cucle i knjižice o tome kako gajiti decu.

I ove godine nekoga ko vam je blizak i drag udariće pežo 306 za čijim volanom je pijani svat. Nekoga će stići treći infarkt i neće imati toliko sreće kao sa drugim. Neko će dozvoliti da ga problemi poklope, potražiće spas na dnu čašice i u sitne sate sešće u svoj pežo 306. Postaćete udovice, ožalošćeni i izbezumljeni, a da ni prstom niste makli. Plakaćete u beznađu i neverici i kupovaćete brojanice i džepne ikonice, da se ovako nešto nikad više ne desi.

Foto: simona pilolla 2 / Shutterstock.com

I ove godine će majke širom sveta porasti za pedalj jer su vredni studenti napokon čvrsto prigrlili mukotrpno stečenu diplomu. Zaboraviće se hladni studenjaci, loša dioptrija kao suvenir na studentske dane i kesica makarona podeljena na dva dana. Svet će biti bogatiji za jednog poštenog doktora, vrednog poljoprivrednog inženjera sa vizijom, motivisanog vaspitača, izvrsnog pekara, upornog varioca. Probaće, da se ne lažemo, raznorazna šuša da im otme sve što se oteti može, od posla do motivacije, ali ono iz glave ne može niko. Jok.

I ove godine će se progurati već pomenuta šuša kroz vaš dan, viriće iz frižidera, sa prozora ili TV-a. Iskočiće još milion Barbara. Svako će se u sve razumeti bolje od vas. Lečiće vas kupljene diplome. Nepismeni će biti pisci. Oteće vam radno mesto.

I ove godine će se razvesti vaši prijatelji koji su pre samo godinu dana dobili blizance.

I ove godine će se venčati vaši prijatelji koji su se upoznali pre deset godina na Kopaoniku tako što je on slučajno naleteo na nju dok je učio da skija a ona ga oterala tamo gde ne treba.

I ove godine će vas mrzeti jer ste kosu ofarbali u roze.

I ove godine će vas neko voleti i sa masnom kosom i rasparenim čarapama.

I tako bez kraja i konca.

Dakle, neki izbori nisu vaši. Neki jesu. A sve ostaje isto. Samo ste vi stariji za jednu godinu. I, na svu sreću, imate izbor. Taj izbor se uglavnom tiče nekog drugog života koji nije vaš, ali u tome i jeste poenta.

Foto: MorganStudio / Shuttersock.com

Neću da pijem jer vidim da se komšija olešio od rakije, ukrašću mu ključeve i voziću ga kući njegovim pežoom. Umesto te rakije, popiću sopstveni šamar, savete i vapaje onih koji me vole, a da ja to i ne znam. Otvoriću uši umesto flaše.

Ako mi se plače – plakaću. Ako mi se smeje – smejaću se, makar svi mislili da sam luda. I znaću da ima istih saživotnika koji kesicu makarona dele na četiri dana. Neću biti samo tetka ili ujna, biću prijatelj i iskustveni učitelj. Neke stvari su besplatne.

Nekada, negde, za ovih tristotinak prekratkih dana, moći ćete da razdvojite žito od kukolja, da napravite rez i krenete od pozitivne nule. Ako budete imali priliku da pročitate tekst opet naredne godine, već smatrajte da ste blagosloveni.

A put koji prelazite između ta dva perioda morate da utabate sami. Rasparenim čarapama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije