Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Život se dešava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga živimo!

Lična priča koju s nama i vama dijeli Dajana Janković. Mi kažemo: “Go, girl!”, a vi?

Redakcija

Piše: Dajana Janković

Foto: Mladen Melnik - Mmmmm Photography

Danas sam otišla da se prošetam sa svojim mislima. Htjela sam da ih izvedem u svijet, zajedno, ja i moje misli.

Htjela sam da ih pustim iz svoje glave, da trčkaraju gradom kupeći ideje i onda kada se vratimo u svoje poznato gnijezdo, da svu tu ljepotu pretvorimo u riječi. Hodajući tako vrelim asfaltom, slučajnim pogledom sam zakačila svoj odraz u autu pored mene.

Vidjela sam svoje obline, vidjela sam svoje krupnije butine, ruke koje koje su mi uvijek bile najomraženiji dio tijela i vidjela sam stomak koji još uvijek nije prevario današnji ručak. Gledala sam, hipnotisano, u svoj odraz.

Osjetila sam onu jednu misao kako trči sprint do mog mozga, trčala je toliko brzo da je ni jedna druga misao ne bi mogla prestići. Onu jednu misao koja će pokrenuti kaskadu misli.

I čula sam je kako mi šapuće, čula sam je i ignorisala sam je. Toliko sam je ignorisala da je na kraju počela da vrišti, odzvanjajući u svakom ćošku moje glave: „Niko te neće voljeti, pogledaj kako izgledaš.“

Prepala sam se, zar me stvarno niko neće voljeti? Počela sam da trčim, da bježim od nje. Htjela sam da se sakrijem, da me nikada ne pronađe. „BU, ne možeš mi pobjeći. Pogledaj se, zar stvarno misliš da si vrijedna? Hajde pojedi taj keks što se nalazi u torbi. Nahrani me, gladna sam.“

I željela sam da je nahranim. Željela sam da je pojedem kako je više ne bih slušala. Mislila sam ako je nahranim otiće jednom, otiće zauvijek. Ali ona bi mirovala, možda, pola sata, i onda bi se probudila još glasnija i još nervoznija: „Sada si pojela i te kekse, ne možeš ni sebe da kontrolišeš, kako misliš da te neko takvu voli?“

***

Ovdje ću se zaustaviti, jer za ovaj članak nema dovoljno mjesta za sva slova koja želim napisati. Znam da postoje žene i muškarci koje jure ovakve misli i zato ovaj članak dolazi sa hrpom fotografija koje sam odlučila da napravim kao ohrabrenje sebi, a sada i vama.

Na prvu, kada sam vidjela ove fotografije sebe, nisu mi se sviđale. Nije mi se sviđalo kako moje tijelo izgleda, nije mi se sviđao oblik moga tijela. Zašto sam odlučila da otkrijem svoje „mane“ koje svakog dana gledam u ogledalu?!

Ali znate šta, evo dijelim ih, iako sam mislila da će ostati zauvijek izgubljene u nekom folderu bez imena. Dijelim ih sa vama, a evo i zašto:

Zato što se život dešava sada, a ne treba nam ravan stomak i tanja bedra, kako bi ga živjeli.

Na ovim fotografijama možete vidjeti da možete biti seksi, lijepi i srećni i sa viškom kilograma. Možete obući kupaći i dominirati, možete obući dugu haljinu i osvojiti svijet, a u običnim farmerkama i majici možete izgledati više seksi nego ikada.

Ono što treba da uradite jeste da budete ljubazniji prema sebi. Jer kad zavolite sebe, tada ćete znati šta je za vas najbolje.

Hajde malo više da pričamo šta je ustvari višak kilograma, o sramljenu svoga tijela, o poremećaju u ishrani, o opsesesivnom prejedanju i o restrikciji. Hajde da pričamo o (ne)odlascima na bazene, o spremanju za izlazak. Hajde da pričamo o komentarima. Hajde da pričamo o uređivanju slika kako bi izgledali mršavije.

Hajde malo više da pričamo o novom pokretu koji se zove BODY POSITIVITY. Hajde da pričamo zašto sam ja krenula u teretanu. Hajde da pričamo i o zdravlju, ali ne samo fizičkom zdravlju, nego i o psihičkom.

Hajde da čujemo i vaše priče.

Ono što sam htjela da podijelim sa vama u ovim rečenicama jeste da smo mi mnogo više od našeg viška kilograma. Ne definiše nas ona brojka koju pkazuje vaga. Ljepota nije definisana veličinom.

Idi živi život, jer on se dešava sada! Idi, igraj se sa životom i zavoli sebe! Jer tek tada ćeš znati šta je najbolje za tebe, ne za druge, nego za tebe.

Sve ono što bih željela sa vama da podijelim ne može stati u ove redove. Ako želite da podijelite svoje priče sa mnom i sa drugima, da čitate moje priče i da se družimo i rastemo zajedno i da volimo sebe, pridružite se Facebook grupi: Moje Tijelo – Moj Prijatelj.

***

Napomena:

Sve fotografije potpisuje Mladen Melnik – Mmmmm Photography

Za šminku je zaslužna Maja Bursać

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije