Naslovna vijestRadoznala Lola

Mnogo žena misli da mora da voli muškarca da bi sa njim imale sex. A šta ako nikoga ne voliš?

Odrastala sam na pričama o filmskoj ljubavi.

Piše: Jelena Despot

Foto: pixabay.com

Zaljubila sam se prvi put sa 13 godina. Onako kako se zaljubiš prvi put. Trapavo i uplašeno, pa često ne znaš ni kako se diše.

Zaljubljivala sam se još nekoliko puta nakon toga. Čekala sam onog nekog. Posebnog. Mog.

Učili su me da moram biti smjerna i čestita i da nije lijepo za žensko da tek tako okolo spava sa dečkićima. I nisam. Čak ni onda kada ja više nisam bila djevojčica, niti su muškarci sa kojima sam se zabavljala bili dječaci. Ne zato što sam željela da izigravam čestitost, već zbog toga što mi se niko nije toliko dopadao da bih poželjela da naša veza dosegne i taj nivo intimnosti.

Nisam svoju nevinost čuvala za muškarca za kojeg ću se udati, čuvala sam je za sebe jer nije bilo nikoga kome sam željela potpuno pripadati. Ostajala je kao nešto samo moje.

I to je bilo kul. Iako sam bila slobodna djevojka, kojoj nije bilo strano da flertuje, zabavlja se sa muškarcima, moja  granica je bila tu. Rijetki su vjerovali, valjda misleći da od te laži pokušavam da povećam svoju vrijednost u društvu.

Za mene je to bilo apsurdno. Vodila bih ljubav i sa 17, da je ljubavi tada bilo.

Foto: VGstockstudio / Shutterstock.com

Danas srećem žene u tridestima koje se još uvijek opterećuju tom stigmom u kojoj se sex predstavlja kao nešto loše i od čega su nas učili da sklonimo pogled i prekrijemo oči. Daleko od toga da djecu treba edukovati i usmjeravati ka sexu, ali im sex treba predstaviti kao nešto normalno, što činiš onda kada osjetiš potrebu. Znam da je to teško i škakljivo. Znam da je to lako reći meni koja nisam roditelj, ali djeca imaju sex, željeli vi ili ne.

Zašto mladi imaju petlju da imaju sex, a odrasle slobodne žene se opterećuju time šta će o nekom usputnom sexu misliti njihova drugarica? Sex je dobar. Sex je ugodan. Od sexa se vrlo često osjećaš bolje. Sex nije, zaboga, nikakav tabu.

Žene su učene da o sexu ne govore, jer to nije damski. Žene su učene da glume orgazam kako bi ugodile onome sa kojim imaju sex. A zašto? Kako se on ne bi osjećao loše? To je isto kao da kupiš čizme koje ti se ne sviđaju, ali ih nosiš da ne uvrijediš proizvođača obuće. Možda nije baš isto, ali je slično. Žene su učene da na pitanje muškarcu uvijek odgovore da im je drugi, ako je evidentno da nije prvi. Time je njihova vrijednost u društvu, valjda, viša, a muškarčeva se pak mjeri direktno brojem partnerki koje su im najčešće glumile orgazam.

Koliko je to glupo?

Ne kažem da sa svojom intimom treba paradirati pred cijelim svijetom, niti da morate svakome ko pita polagati račune sa kim „spavate“ i kako vam je bilo, ali zašto niste iskrene prema sebi?! Koliko žena apstinira od sexa zato što nisu u nekoj značajnoj vezi. Koliko žena misli da mora da voli muškarca da bi sa njim imale sex. Mnogo. A šta ako nikoga ne voliš?

Foto: NATNN / Shutterstock.com

Moj prvi sex nije bio sa muškarcem kojeg sam voljela. Nije volio ni on mene. Samo smo valjda dovoljno fizički privlačili jedno drugo. I nije bilo ništa strašno. I nisam gorjela u paklu. I nisam se sutradan probudila kao neka druga Jelena. I niko ne bi ni znao da sam birala da ćutim, ali sam smatrala to nečim toliko normalnim da bih o tome lagala drugima.

Ljudima je danas normalno da su loši ljudi. Grozni prijatelji. Prljavi, pokvareni. Ali je sex i dalje najveća pošast i zlo. Zašto?

Sjećam se da sam kao djevojčica sa mamom gledala Sex i grad. I nije me tjerala da zažmirim. Jesam li ja zbog toga postala promiskuitetna? Ne bih baš rekla. S druge strane, znala sam ni da me sex neće učiniti odraslijom osobom, niti privlačnijom, niti boljom. Sex je bio nešto što praktikuješ sa osobom koja te privlači. Seksualno. Kada to poželite i ta osoba i ti. Nema to, na prvu, mnogo veze sa ljubavlju.

Vođenje ljubavi dođe kasnije. Iako i sa osobom koju voliš možeš imati samo sex. I sve je to okej. Dok god za sebe ne mislimo da nas to definiše kao bolje ili lošije. I dok nam godi!

Zato, volite sebe. Svijet će nastaviti da se okreće i kada izađete iz svoje zone komfora i budete malo „nevaljale“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije