Radoznala Lola

Toliko je genijalnih knjiga koje su napisale žene u 2018.

Dakle, bliži se kraj godine. Vrijeme kad možemo malo da predahnemo, zgrabimo komad pite, i sklupčamo se pod dekicu uz dobru knjigu.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: RACHEL THOMPSON - mashable.com

Foto: mashable.com

Neke zbilja genijalne knjige su u ovoj godini objavile žene – toliko da je zapravo bilo teško suziti izbor, odnosno ovu listu, na samo 18 naslova.

Ali, evo 18 knjiga koje su se zbilja izdvojile ove godine, zgrabile našu pažnju i nisu je puštale dok nismo stigle do posljednje stranice, pa i nakon toga.

Sjajnih 18 knjiga koje su napisale žene, 2018. godine:

Normal People (Normalni ljudi), Sali Runi (Sally Rooney)

Foto: mashable.com

Njen drugi roman “Normalni ljudi” je toliko čitljiv. Priča prati dvoje mladih ljudi, u različitim okolnostima, koji stupaju u tajnu vezu. Pisanje djeluje toliko intimno da se počinjete osjećati toliko vezani za živote Konela (Connell) i Marijane (Marianne) dok napuštaju rodni grad i odlaze na studije. Već neko vrijeme knjiga nije tako obuhvatila kompleksnost života milenijalaca, kao i njihovih veza na tako osjetljiv i suosjećejan način.

An American Marriage (Američki brak), Tajari Džouns (Tayari Jones)

Foto: mashable.com

Piča prati Selestil (Celestial) i Roja (Roy), dvoje novopečenih bračnih partnera, koji naizgled imaju sve. To jest, dok on ne ode u zatvor zbog nečeg što ona zna da nije počinio. Dok njega čeka 12 godina kazne, ona traži utjehu u dugogodišnjem prijatelju Andreu. Ali, kada Roj biva pušten iz zatvora, pet godina kasnije, stvari su se u potpunosti promijenile.

My Year of Rest and Relaxation (Moja godina odmora i relaksacije), Otesa Mošfeg (Ottessa Moshfegh)

Foto: mashable.com

Čudna, duhovita i dirljiva knjiga o godini jedne žene punoj narkotičke hibernacije – i da, to znači to što mislite. Neimenovana protagonistkinja traži način da dobije recepte za dovoljno medikamenata da bude uspavana mjesec dana. I, kad se probudi, grad u kojem živi – i čitav svijet – je potpuno drugačije mjesto.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije