Praktična Lola

Zašto treba da prestanemo govoriti da su 40-e nove 20-e

Kada sam bila u svojim 20-ima, potajno sma obožavala kada ljudi kažu “Znaš, 40-e su nove 20-e”, jer je to značilo da moj život neće biti gotov kada počnem dobijati sijede i bore i kada pojedini dijelovi moga tijela olabave.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Katie Bingham-Smith - scarymommy.com

Foto: Dubova / Shutterstock.com

Ali, ako mogu biti iskrena, nisam to baš najbolje razumjela – mislila sam da to žene govore jer se te stvari nisu desile nekima od njih i da ću samim tim ja biti jedna od tih srećnica.

Držite mi fige.

A ono što ja sa 20 nisam znala (pored tonu drugih stvari) je da svakom novom godinom, i svakom novom dekadom, postaješ prefinjenija. Postaješ više ti, verzija koja je tako autentična i prikazuje te u pravom svjetlu.

Vidite, 30. su nove 30. i to je**no sjajno. Četrdesete su nove četrdesete.

I sa stopostotnom sigurnošću mogu reći, stvari postaju sve bolje.

I čujem da je u 50-ima tek najbolje.

A 60-e? To je period kada sve ono što vas je sputavalo ode iz tvog života jer ti to tako želiš.

Jer si sve ostavila u retrovizoru života i možeš sva srećna reći “Odj**i!” svemu što ti ne pomaže da pružiš korak, jer si već dovoljno toga prošla da znaš za taj osjećaj kada sebe staviš na prvo mjesto.

I kako sam čula, to ćeš sve da radiš na način na koji u 20-ima nikako nisi bila u stanju, jer još si učila, još si htjela da probavaš stvari i nisi slušala druge.

Foto: Cultura Motion / Sutterstock.com

I, kao što vidiš, nije stvar godina, i nećeš odjednom biti obasuta sa malo vilinskog praha i zbog tog postati bezbrižna i boljeće te briga za celulit. Nećeš prelistavati stranice kalendara, u sve zen raspoloženju. Ni blizu.

Ali ono što se desi jeste da naučiš da budeš bolja verzija sebe, iako to možda nije ona verzija koju si priželjkivala.

Razvela sam se prije nekoliko godina i nikada, ni u najluđim snovima, nisam mislila da ću biti samohrana majka sa troje djece i momkom u 43-oj godini. Mislila sam da ću biti domaćica, sa kreativnim izletima za njihove pojekte u tinedžerkim godinama, između treninga i sekcija, pomažući djeci da se pripreme za školske izazove.

Ali, evo me – razvedena, zaposlena majka. Nisam ništa od onoga što sam mislila da ću biti, ali spremna sam da slušam mlađu verziju sebe, i hvatam bilješke.

Rijetko kad imam vremena za kretivne izlete, a i djeca baš ne vole aktivnosti mimo škole.

I stvar je da sam tako dobra u svemu tome. Zaista, jako dobra, jer sada znam da, šta god da se desi, sposobna sam da se organizujem i uredim sebi život zavisno od datih prilika.

A to sve dolazi vremenom, odnosno s godinama, i sa svim iskustvima. Ovako se ne bi postavila u svojim 20-ima, i 30-ima, jer jednostavno sebe nisam dovoljno poznavala tada.

To svakako ne znači da se ništa loše neće desiti i kada pređeš te četiri decenije. I dalje se ponekad osjećaš bespomoćno i povrijeđeno i preispituješ svoje odluke redovno. Pa i anksioznost napada redovnije nego u 20-ima.

Foto: goodluz / Shutterstock.com

I znate šta?

I dalje je sve puno bolje.

Poznajem sebe dovoljno dobro da znam da ću biti sasvim ok. I znam šta mi paše, a šta ne.

Znam da ležanje u krevetu po cijeli dan neće učiniti da se bolje osjećam (jer sam to pokušala).

Znam kakav je osjećaj pravog prijateljstva, i ne prihvatam ništa manje.

Tvoje godine su tvoje godine – i nosi ih. Na kraju krajeva, nikada nisi bila starija nego što si sada. Trenutno znaš najbolje.

Svaka godina je bolja od prethodne, i s razlogom. To nije magija, to je iskustvo.

Tako da reći da su tvoje godine nove 20-e, tebi šteti, jer si mnogo bolja nego što si u tim godinama bila.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije