Radoznala Lola

Da li je istina da žene biraju muškarce koji liče na njihove očeve?

Već znamo da postoji ta neka posebna veza između očeva i ženske djece i, čak nam nije trebalo ni naučno istraživanje, tačnije njegova potvrda, ali, eto, stavilo je tek tačku i na to.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Halinskyi Maksym / Shutterstock.com

Međutim, nedavno sam pitala prijateljicu, koja je naučni radnik i psiholog, da li je istina i to da se mi žene biramo muškarce koji liče na njihove očeve?

Bez oklijevanja ona odgovori – apsoultno.

Ali, ne biramo samo partnere po uzoru na oca, (ali, jednako tako, naglašava ona, i po uzoru na majku, brata, i tako dalje) već i sve ljude za bilo koju vrstu emotivne veze.

I šta sad to znači, pitate se? Pa ukoliko ste imali, i imate, zdrav odnos (jer vole psiholozi tu riječ, a i kad razmislite, lijepo sumira poentu) sa mamom, tatom itd, prenijećete taj uzrok na sve vaše veze, bilo prijateljske, bilo romantične. I ne samo da ćete po automatizmu to raditi, već je to garant, uslovno rečeno, jer u ljubavi ništa nije garant, za uspješnu vezu.

Uglavnom se zamislih nad njenim tvrdnjama, još više jer ih na svom primjeru potvrdih.

Uzmite trenutak i razmislite malo o tome.
Jeste?
Pa da nastavimo.

Ukoliko smo na ličnom primjeru našli potporu tvrdnji, vratimo se na onu naučnu.

Neki pak tvrde da je sličnost između njihovih partnera i roditelja (odgovarajućeg pola) čak i fizička. I šta sad to treba da znači?

“Velika je vjerovatnoća da će žene koje imaju dobar odnos sa ocem iskazati preferencije ka muškim tijelima sličnima onim u njenog oca”, u svojoj studiji objašnjava Zuzana Štěrbová sa Univerziteta u Pragu.

Teorija ide do objašnjenja da žene, koje su odrasle sa ocem koji je već bio u zrelijoj dobi, preferiraju zrelije muškarce, recimo.

To je, navodno, dio onog imprintovanja, u kojem lik osobe od povjerenja postaje sinonim za isto. Otprilike. Pojedina istraživanja idu i do toga da biramo patrenere po boji očiju, tačnije po uzoru na boju očiju roditelja suprotnog pola.

Uvijek možete pogledati situaciju iz drugog ugla. Dakle, uporedite sebe sa majkom/ocem svog partera/ke.
I, kad smo kod tog’, da li je još nekome rečeno da liči na svoju svekrvu?
I nemojte me pogrešno shvatiti, to je kompliment, i to veliki, ali u ovom kontekstu dobija potpuno novu konotaciju.

S’ druge strane, ukoliko nemate i niste imali dobro iskustvo u porodici, tražićete nešto potpuno suprotno – u najboljem slučaju, što nas opet dovodi do istog uzroka. Jer, opet, po uzoru na porodične prilike i odnose tražite kompatibilne osobe.

A i kada malo bolje razmislimo, ako smo imali dobar primjer ponašanja i odnosa u porodici zašto ga ne bi uzeli kao, pa – dobar primjer.

I što je najbitnije, ukoliko vjerujemo u ovu teoriju, stoji da ne možemo da utičemo na nju. To nam je valjda jasno, ali eto da naglasimo.

Stoga, pogledajte svoju okolinu, uporedite malo ljude i spremite se na ishod.

I naravno da znamo da niste ganjali mamine i tatine duplere, ali eto možda ipak jeste “nabasali” na njih.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije