Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Ti si sreća

Hej, ti! Da, baš ti. Ti što misliš da nema šanse da se tebi obraćam. Baš ti, što ti je privukao pažnju ovaj naslov. Da te pitam nešto.

Redakcija

Izvor: Vesna Duvnjak - Veštica bez metle

Foto: Pewara Nicropithak - Shutterstock.com

Koliko znaš o sebi? Voliš li sebe? Koliko ti je bitno da voliš sebe? Šta je za tebe sreća?

Ne možeš odmah da mi odgovoriš, jel da? Znam, ne bih mogla ni ja.

Misliš da možeš bolje? Uvek misliš da možeš bolje? Po nekad propuštaš neke lepe trenutke trudeći se da prevaziđeš sebe, a zaboraviš da živiš.

Znaš li da stiže nova godina? Kažu da je to vreme odluka i darivanja, ljubavi i tolerancije. U stvari je jedan najobičniji dan. Kao i svi drugi. Ali eto, čovek ne može da živi bez simbolike i malčice mistifikovanja. Primaš i šalješ cirkularne poruke sa bljutavim čestitkama.

Prvi januar je poznat po tome da većinu dana provedemo na telefonu, a reči koje koristimo najčešće su „srećan“ i „takođe“. A svako sedi u svom ćošku, zabrinut za egzistenciju isto kao i juče. Jedemo ostatke od slavlja. Trudimo se da budemo nasmejani. Prepričavamo doček i svako se trudi da dočara koliko mu je bilo lepo. Nema mladalačke euforije kao nekad.

Foto: Pewara Nicropithak / Shutterstock.com

Ta ponoć nekako brzo dođe i sve što šljašti počinje da bledi i biva jadno. Jer je svaki doček manje-više isti. Uglavnom isti likovi. Samo za godinu stariji. U neko doba ti je muka od alkohola. Sve je izgubilo ukus. Pokreti su sve sporiji jer umor dolazi po svoje. Šminka je razmazana. Koža na nadlanicama je suva od hladnoće. Pogled staklast i po malo izgubljen. Trudiš se da izgledaš srećno.

Umesto svega toga, možeš ostati kod kuće. Napraviti sebi toplu kupku i pustiti muziku. Otvoriti flašu vina koju već odavno čuvaš za neke specijalne prilike. Ti si sebi specijalna prilika, znaš li to? Osoba kojoj najviše pažnje treba da posvetiš si ti.

Znaš onu tetovažu koju odavno želiš? Da, onu sa galebom koji kljunom razbija lanac oko tvog skočnog zgloba. Znaš li da Tatoo studio u tvom kvartu večeras radi do 22h. Požuri. Da stignu da je završe. Nema gužve.

Znaš one otkačene cipele sa žutim i ljubičastim pertlama? E, samo da znaš da su na sniženju. Svakako ih rade po porudžbini. Od prirodne kože. Po tvom kalupu. Nemaš? Kako nemaš? A one akcije od Aerodroma i „Nis“-a? Znaš li da je skočila vrednost akcijama Aerodroma? Dodaš još malo i eto ljubičanstvenih cipelica. Za šetnju po kiši i mašti.

Foto: Pewara Nicropithak / Shutterstock.com

Akcije se nikad ne prodaju? Ma, šta kažeš? Što, jel planiraš unucima da ih ostaviš, a ti da ostaneš bez cipela? A unuci budu nezadovoljni vrednošću akcija? Utopi ti to dok je vreme. I uživaj. Unucima neće ništa faliti.

Znaš onu devojku što je dugo gledaš dok zajedno čekate autobus. Ona sa jamicama na obrazima i dugačkim trepavicama. Što miriše na ljubičice. Nemoj mi se tu praviti da ne znaš, kad znam da znaš. Jedno jutro si stajao blizu nje i osetio kako miriše na ljubičice. I na san. Na obrazu joj je još uvek bio nabor od jastuka. To ti je bilo tako slatko.

A tek njen glas… Ta zvonka melodija koju bi mogao slušati dugo, dugo… Pa, samo da ti kažem da živi u tvojoj blizini. Možeš je naći na Fejsbuku među prijateljima tvog druga iz detinjstva. Prepoznaćeš je na slici sigurno. Te jamice na obrazima se ne zaboravljaju. Čestitaj joj Novu godinu. Pozovi je sutra na Reviju starih filmova u bioskopu kod Pošte.

I nemoj da oklevaš. Nikad nećeš saznati šta bi se desilo, ako ne probaš…

Znaš onog drugara sa kojim ne pričaš već pet godina? Da, onog što ste se posvađali zbog one devojčice koju si ti prvi upoznao, a on je smuvao i posle tri dana ti je predstavio kao novu devojku. Javi mu se. Teško mu je. Otac mu je bolestan.

Foto: Pewara Nicropithak / Shutterstock.com

A sa tom devojkom se ne čuje odavno. Ispostavilo se da je sponzoruša najobičnija. Bilo mu bez veze da te zove i da se pravda, jer zna da je pogrešio. Daj i ti malo od sebe pa ćete ponovo ići četvrtkom na pivo. Znam da ti nedostaje.

Ne moraš da se trudiš da čestitka stigne svakome iz tvog imenika. Bitno je da pokažeš ljubav i pažnju onima koje voliš i koji su ti najbliskiji, onima koji su ti važni. Da voliš sebe. Da poštuješ sebe. Da želiš uvek onoliko koliko možeš sebi da ispuniš, jer je tad sreća zagarantovana.

Da imaš pored sebe onaj jedan par očiju čiji pogled topi svaku tvoju ledenu misao. Čije reči greju, a ruke leče. To je sasvim dovoljno za sreću i u ovoj godini, ali i u svakoj sledećoj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije