Praktična Lola

Kud si poš(la)o bez emocija

Zadnju ovogodišnju nedjelju obilježili su brojni susreti i razgovori s prijateljima kako to jel’te prema našim već tradicionalnim pravilima nalaže kraj jedne stare godine. Teme su bile manje više uopštene, ali u fokusu naravno uvijek neizbježna tema s još neizbježnijim pitanjem – a kad ćeš se udati?

Redakcija

Piše: Pejka Medić

Foto: Honza Hruby / Shutterstock.com

Ranije bih na takvo pitanje uvijek imala isti odgovor – nikad, a sad se dobro zamislih i zabrinuh – pa stvarno kad ću se udati i hoću li zaista morati?

Priča mi drug skoro, uz vino lagano, otvorio dušu ali ono baš, kaže da je bio zaljubljen jednom i to opasno. Kuco, maco, pile, koko, zlato, srce, sunce, i sve tako u nedogled mjesecima i godinama. Brak već na vidiku. Šta bi, upitah na kraju ? Ništa. Rezime dvočasovne priče – ljubav je čisto sranje i najčešće boli. I zato sad, kaže, samo praktikuje veze bezveze i sex bez emocija.

Znaš li ti, Pejka, koji seks je najbolji? Pretpostavih da je to onaj s osobom koju voliš i s kojom je tebi najbolje i najljepše. Netačan odgovor , kaže on – najbolji je seks bez emocija. Ostadoh bez riječi, širom otvorenih očiju, pa sve gledam u njega i kontam šta priča, a on nastavlja dalje – još ako je ta osoba zauzeta i ima nekog drugog onda je seks vrhunski.

Ja u nevjerici, šta napriča čovjek, mrtav ozbiljan. Ma zar je to moguće? Promrmljah tiho, više u sebi – zar se i seks na to sveo?

Imam solidnih godina, imala sam i nekih solidnih veza ali ovu vrstu ”bez emocija” nisam do sad iskusila. Pitam ja njega kakav je osjećaj kad se probudiš poslije takvog seksa, odgovara – ne budiš se, nema tu spavanja, po kratkom postupku se sve završi. Šta se čudiš? Još me upita nakon mog značajnog pogleda.

Foto: Honza Hruby / Shutterstock.com

Popili smo 3-4 vina i razišli se nakon elaboriranja o vezama bez ljubavi i seksu bez emocija. Stigoh ja kući. Cijelu noć sam ostala budna, neće san na oči. Prevrćem se u krevetu, razmišljam. U šta smo se to pretvorili? Šta je to zavladalo, neka epidemija, kakve su to instant veze, povremeni ”kres” susreti, mijenjanje partnera kao čarapa, neki novi level. Novi pravac u ljubavi – ljubav bez emocija. Kupuje li se to u prodavnici, dobar dan, dobar dan – može li 250 grama veze i seksa bez emocija i ljubavi? Ako je tako, daleko smo dogurali.

Prije mjesec dana sam operisala zub i birajući doktora koji će da uradi operaciju, izabrala sam ženu specijalistu, stručnjaka, stekla je moje povjerenje, osjetila sam se sigurnom. I onda pomislih pa za operaciju zuba moraš da ”klikneš” i da se na neki način zbližiš sa zubarom, da porazgovaraš, a kamoli s onim s kim u krevet ideš. Kakva tu tek emocija treba? Ili možda ne treba?

Još jedan ovonedjeljni iznenadni susret me zatekao nespremnu. Oženio se jedan moj dobar drug ove godine, prešao već davno četrdesetu, govorio da se nikad neće skrasiti, ne vjeruje u ljubav i srodnu dušu. Svadba bila ala gala, baš smo se proveselili, izigrali, ispjevali, najeli, napili. Sad ja da sve to pohvalim, kažem ‘ajde neka je sve prošlo kako treba i dolikuje i neka si se i ti napokon zaljubio i našao svoju srodnu dušu.

Gleda on čudno u mene i pita – a ko se to zaljubio? Ti, ti si se oženio. Nisam se zaljubio, Pejka, nego došlo vrijeme da se ženim. Ne vjerujem šta čujem, još jedan šok za mene u ovoj sedmici. Previše je to za moje malo, nježno srce. Za mene – ženu račicu u horoskopu i emotivca.

Foto: Privatna arhiva

Uplaših se, ali sad stvarno – da li će to vrijeme doći i do mene? Koliko mi je još ostalo? Da li ću morati i ja da se udam?

Jesmo li zaista postali društvo u kojem se ženi i udaje bez emocija, a živi i rađa iz potrebe? Zbog godina, sredine, porodice, rodbine i prijatelja? Šta god da smo time dobili, ostali smo bez ljubavi. Bez jedine pokretačke snage i najmoćnije sile. Posjedovanje bez ljubavi učinilo nas je škrtim, sebičnim i nesrećnim.

Zato apelujem da u staroj godini ostavimo loše navike. Nadam se da u novu nećemo ući bez emocija. Mnoge stvari za ovih 38. godina nisam spoznala i ne znam šta sve ne znam.

Ali jedno znam – umrijeću ali gaće bez emocija skinuti neću!!!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije