Hrabra Lola

ŽENSKI ZID: Više od pet miliona žena u koloni dugoj 620 kilometara protiv menstrualnog tabua

Žene u državi Kerala, na jugu Indije, su formirale živi zid dugačak 620 kilometara, kao znak podrške za jednakost polova.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: newsclick.in

Sve je počelo ukidanjem zabrane ulasku ženama u hram Sabarimala, koja je nastupila u septembru 2018. godine.

Ovaj je hram, naime, kroz istoriju bio zatvoren za žene u “menstrualnoj dobi”, koja se definište kao uzrast od 10 do 50 godina. Stoga je Vrhovni sud ove zemlje opovrgnuo ovu odluku, ali ona nikako da zaživi u praksi. Žene ponajviše tjeraju demonstranti, koji ih čak i napadaju.

Kako bi pokazale svoje neslaganje, dvije Indijke su ušle u hram već u oktobru, jer je tada bilo evidentno da sudska odluka nije dovoljna. Pravni zastupnik hrama ih je tom prilikom zamolio da ne ulaze i daju vremena upravi hrama da se žali na istu. Lokalni mediji su obavjestili javnost da je glavni sveštenik nakon toga zatvorio hram radi obreda “pročišćenja”.

Pored vjerske pozadine, ova priča dobija i političku konotaciju. Naime, konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskrnaviti svetište. Stoga je formiran “ženski zid”, koji su činile žene iz različitih dijelova Indije, njih više od pet miliona, a koji su zapravo organizovale ljevičarske grupe.

Doduše, pitanje ulaska u hram je bio samo povod ali ne i glavni cilj, jer kako je naglasila jedna od učesnica protesta, Sabarimala nije najveći problem, stvar je jednakosti polova koja je, po njenom mišljenju, jasna, ali izostaje u praksi, baš kao što je to slučaj i sa ulaskom u sami hram.

I zbilja, u mnogim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja, a u nekim slučajevima i do potpune zabrane pristupa ženama na određena mjesta.

I prethodnih godina smo svjedočili kampanje žena u Indiji koje se bore protiv ove kontroverze. Jedna od njih (tokom 2015.) je nastala upravo kao odgovor na izjave opet u vezi sa hinduističkim hramom Sabarimala. Naime, predsjednik odbora koji upravlja hramom je rekao da razmišlja o postavljanju stroja pred sami hram koji bi mogao “provjeriti čistoću žena”. Na ovu njegovu izjavu ubrzo je stigao odgovor na Facebook stranici Indian Feminism – #HappyToBleed kampanja… Ali, eto nas/ih opet na istom mjestu, sa istim problemom.

Ukidajući zabranu, Vrhovni sud je donio odluku da se ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom, i Vlada i dalje brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava, dok desničarske grupe okrivljuju regionalnu vlast za izostanak podrške u očuvanju ovog vjerskog principa.

Dakle, u ovom sukobu lijeve i desne ideologije, tradicije, vjere i napretka, države i crkve samo žena ispašta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije