Radoznala Lola

Ekspertski savjeti kako da ne budemo agresivni prema porodici na prazničnim okupljanjima

Okrenite sve na šalu i pazite koliko pijete.

Redakcija

Izvor: Anna Goldfarb - vice.com

Foto: Filipe Frazao / Shutterstock.com

Znamo dobro da sezona praznika ima običaj da postane nasilna, naročito ukoliko vaša porodica ima više toga zajedničkoga sa Lanisterima nego sa Kliverima. Kad se spoje usiljeno dobro raspoloženje i nemoguće visoka očekivanja da se svi slažu među sobom, to ume da bude dovoljno da vas natera da pod stresom smažete čitavo pečenje (sa sve prilozima!).

Ako imate posla sa zahtevnim ljudima kao što je neki ujak s ekstremnim političkim stavovima ili večito nezadovoljni brat, onda ste došli na pravo mesto. Razgovarali smo sa stručnjacima za međuljudske odnose, licenciranim terapeutima i životnim instruktorima da bismo saznali kako da se izborimo sa trnovitim interakcijama tokom praznika. Dakle, ako već nikako ne možete da izbegnete praznična okupljanja, njihov mudri savet će vam makar učiniti to iskustvo podnošljivijim. Odgovori su redigovani da bi bili sažetiji i jasniji.

Foto: Media Whalestock – Shutterstock.com

Postavite granice i stalno govorite “po mom mišljenju”

Definišite svoje okidače. Zapišite ih i/ili izgovorite naglas da biste znali tačno kakva vrsta ponašanja vam teško pada. Na osnovu tog saznanja, postavite sebi granice pre nego što pođete. Sačinite plan za staloženu brigu o sebi i ne dozvolite da bilo kakva situacija eskalira.

Izbegavajte da podučavate teškog rođaka drugačijem ponašanju. U redu je znati vlastite granice, iznositi ih staloženo i štititi. Ali uvek izjave formulišite “po meni” umesto da iznosite bilo kakve optužbe. Suptilna osuda ili pokušaj da promenite vašeg rođaka samo će učiniti da delujete pasivno-agresivno ili, još gore, agresivno. A tako, da ironija bude veća, možete upravo vi da steknete titulu Teškog člana porodice!

– Tina Gilbertson, psihoterapeutkinja i autorka

Budite direktni unapred i uviđavni u datom trenutku

Definišite ideju šta biste voleli da uradite drugačije ove godine u odnosu na sve prethodne. Razradite načine na koje biste voleli da reagujete na one probleme koji su česti u vašoj porodici. Postavite razumna očekivanja tako što ćete identifikovati šta može da prođe kao dobra poseta vašoj porodici.

Kad nastane problem, budite uviđavni umesto da ih ignorišete. Imate veću šansu da nešto promenite kad se stvarima pozabavite u datom trenutku, umesto da se vraćate i pokušate naknadno da raspravljate o problemu.

– Nedra Glover Tavab, licencirana klinička socijalna radnica

Foto: Media Whalestock – Shutterstock.com

Izbegavajte ostrašćene razgovore

Izbegavajte da se svesno upuštate u duboke, ostrašćene i lične razgovore. Ukoliko je to moguće, zadržite se samo na neobaveznoj ćaski. Budite srdačni, ali ne dozvolite sebi da vas uvuku u razgovore u kojima se traži vaše izričito mišljenje ili koji bude stare uspomene.

Uvek imajte alternativni put do kuće i mesto gde spavate (gde možete da se povučete) ukoliko se za tim ukaže potreba. Vožnja sa drugima, na koje morate da čekate sve dok nisu spremni da napuste okupljanje ili pođu kući, može čoveka da učini da se oseća bespomoćno u stresnoj situaciji. Ista je stvar kad je u pitanju smeštaj (tamo gde spavate, ukoliko ste negde smešteni na više dana). Planirajte u skladu s tim; bolje budite spremni nego da vam posle bude žao! Postarajte se da niste “zaglavljeni” tako da stalno morate da se suočavate sa teškim članom porodice ili da ga izbegavate, samo zato što niste sebi osmislili izlaznu strategiju. Vozite vlastita kola/imajte alternativni prevoz kako biste mogli da odete kad god vi hoćete i da to uradite na što neupadljiviji način. Pripremite alternativni smeštaj koji će vam makar omogućiti da imate san tokom kog ćete se odmoriti i distancirati da biste napunili baterije ukoliko morate da provedete više dana sa porodicom. Ne dozvolite da vas griža savesti (samonametnua ili spolja nametnuta) natera da prekoračite granice koje ste sami sebi postavili za tu priliku.

– Doktor Rajvan Ki II , klinički psiholog i životni instruktor

Foto: Media Whalestock – Shutterstock.com

Povedite računa o konzumiranju alkohola

Iako možda mislite da je naroljati se jeftinog crvenog vina na žurki kod tetka Linde najbolji način da se prežive praznici i izađe na kraj sa iritantnim rođakom, verujte mi, nije. Već posle nekoliko čaša, inhibicije nestaju i sve one stvari koje ste oduvek želeli da kažete ujka Henriju nahrupiće iz vas poput bujice. Ove praznične sezone smanjite malo s alkoholom, držite jezik za zubima i ne pružajte porodici još jedan razlog da vas ogovara iza leđa.

Praznici umeju da budu naporni za mnoge. I iako možda o njima razmišljamo kao o povodu da se bude veseo i bezbrižan, za mnoge oni to nisu. Oni umeju da budu bolni podsetnik koliko im je usamljen ili isprazan život. I zato se istresaju na svakoga ko im je u domašaju; a nekada ste to prosto vi. Za to što ljudi kažu ili urade krivi su sami, a ne vi. Ponekad je samo svest o tome dovoljna da dozvolite da se uvrede samo sliju sa vas i ne reagujete kad ste u društvu nekog teškog člana porodice. I zato duboko udahnite (ili to učinite 100 puta), napravite korak unazad i budite zahvalni što uopšte imate porodicu. Čak i ako neki od njih umeju da vas dovedu do ludila!

– Čeril Dilon, instruktorka za razvode pri Equitable Mediation

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije