Radoznala Lola

Jedna žena je napravila malu biblioteku unutar 110 godina starog stabla

Iako živimo u umrežanom svijetu, sa pristupom tolikom izvoru informacija pomoću samo nekoliko klikova, ima još uvijek nešto tako magično i važno – u knjigama.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Gerda - boredpanda.com

Foto: Boredpanda.com

Mogućnost da uronite u literarno znanje i polako i studiozno čitate, nasuprot iskušenju da klizite i skrolujete, i dalje ima onaj poseban šarm i pomaže savladavanju tako bitnih vještina, poput kritičkog razmišljanja i empatije, što danas poprilično nedostaje cjelokupnom društvu.

Neprofitna orgaizacija Little Free Library pomaže da naša ljubav prema knjigama i dalje živi, tako što “inspiriše na ljubav prema čitanju, izgradnji zajedništva i podstiče kreativnost razmjenom knjiga u zajednicama širom svijeta.”

Takve male biblioteke niču svuda, i već ih ima više od 75.000 u 88 država.

Foto: boredpanda.com

Ipak, najzanimljivija je ona koju je napravila jedna porodica u Ajdahu. Šarli Armitaž Hauard (Sharalee Armitage Howard), bibliotekarka, umjetnica i bivši knjiovezac, je odlučila da će stablo staro 110 godina, umjesto da ga iskopaju i unište, poslužiti kao mala biblioteka.

Stablo je izdubljeno, te je natkriveno, sa sve ugodnim interijerom i osvjetljenjem koje mu zaista daje bajkovit izgled jedne od najljepših biblioteka koje smo ikada vidjeli.

Prosudite sami.

I ne zaboravite odabrati neku knjigu koju želite u narednom periodu da pročitate.

Foto: boredpanda.com

Foto: boredpanda.com

Foto: boredpanda.com

Foto: boredpanda.com

Foto: boredpanda.com

The Little Free (Tree) Library

This is an awesome project. A Coeur d'Alene artist found a unique way to repurpose an old and decaying tree in her front yard. She's turned the tree's stump into a Little Free Library. It's a free book exchange designed to encourage reading. A Facebook post from the woman has since been shared close to 30,000 times!https://www.krem.com/mobile/article/news/local/kootenai-county/artist-turns-100-year-old-tree-in-coeur-dalene-into-little-library/293-3fa730c4-2ccf-4771-bed9-0176fb334083

Gepostet von Taylor Viydo am Dienstag, 18. Dezember 2018

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije