Naslovna vijestRadoznala Lola

5 životnih lekcija iz magične knjige o boljenju brige

Koliko vremena u životu provedemo udovoljavajući drugima? Pa, izgleda da – mnogo.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: MICHELLE RUIZ - www.vogue.com

Foto: Look Studio / Shutterstock.com

Pogotovo kada pročitate “The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck”, parodiju Sare Najt (Sarah Knight), shvatite zapravo koliko – idemo gdje ne želimo i radimo stvari koje ne želimo samo da bi udovoljili drugima, pa čak i kada nam je to emotivni i/ili finansijski teret. Posebno mi žene to radimo, izvinjavamo se i kada nismo ništa loše uradile i pišemo mejlove sa sramežljivim tonom, samo da ne bi zvučale isuviše grubo.

A Sarin je konačni savjet da nas prestane boljeti neka stvar za svim tim. U pitanju je samo-pomoć sa malo oštrine. Ili malo više.

Kao što i sam naslov kaže, magija “boljenja” one stvari koja mijenja život je podloga za to “kako da prestanete da provodite vrijeme, koje i nemate, sa ljudima koje ne volite, da biste radili stvari koje ne želite”.

Iako je ovo parodija, inspirisana je ličnim primjerom autorke. Nakon što je napustila korporativni svijet, odlučila je da se riješi svega što joj “ne donosi radost” i/ili koje uopšte ne koristi, te je počela sa ladicom za čarape, i upravo je tu negdje između ladice za čarape i ostavke odlučila napisati istinu o svom mentalnom pročišćenju.

“Iako sam uvijek bila ambiciozna, smatram da je ok reći – Zaboli me za ustajanjem u 6:30 ujutru da ganjam metro da dođem na posao i sjedim s ljudima koje ne smatram prijateljima, i brinem o tuđim problemima po čitave dane, a nemam vremena ni za svoje.”

Uskoro je počela da primjenjuje istu metodu i na pozivnicama na babine, praznike kod svekra i svekrve i slično.

Ali, kako da prestanemo da udovoljavamo svima, a da ne ispadnemo bezobrazni?

Foto: goodreads.com

Evo šta je ona naučila:

Prihvatite Nije Mi Žao metod

Kada pristupate pitanju da li vam je stalo do nečega, zapitajte se: Da li je to dosadno? – Ukoliko jeste, treba da vas boli briga.

Ona je, na primjer, bila obuzeta željom da redovno između dolaska s pola i igranja sa djetetom napravi večeru (doduše, ona ili njen muž). Smatrali su da moraju, jer žele da se zdravo hrane, a i da ne proćerdaju plate na dostavu. I sve tako dok je nije zaboljela briga te je u povratku kući s pola počela da kupuje gotovu salatu za večeru. Dok joj ista ne počne izlaziti na nos, problem riješen.

Napravite nacrt budžeta

Prihvatite moć odgovora “ne”. Kada je ona, recimo, prestala da brine o malim stvarima koje je brinu – babinama, dosadnim “prijateljima” na Facebook-u, kako izgleda kada ide u trgovinu po nabavku, shatila je da ima više novca i vremena da radi stvari koje zapravo voli, kao npr. čitanje i planiranje ljetovanja.

Kada prestanete da radite te stvari koje vas nerviraju i ne donose vam radost, bićete vedriji, kalendar će vam biti rasterećen, a vaše će vrijeme i energija biti usmjereni samo ka stvarima i ljudima koje volite. Više se nećete stresirati oko toga šta kupiti ili skuvati, već ćete, recimo, uživati u popunjavanju bojanke sa vašim djetetom.

Foto: Anelina / Shutterstock.com

Boljenje brige ima mnogo beneficija

Da znamo, i ona (autorka) to zna, jer i sama je mislila isto – Kako da prestanete raditi stvari koje ne želite, kada konstantno brinete o tome da nekoga ne uvrijedite.

Njeno je rješenje da napravite listu najuže robine i prijatelja koje volite i poštujete, a samim tim i podržavate. Oni zaslužuju vašu brigu. A oni koji nisu na toj listi, nisu ni vijedni vašeg vremena, truda i novca.

Budite iskreni i ljubazni, ali ne preiskreni i preljubazni

Iskrenie i ljubazne pozive na proslave, koji iziskuju pravo malo bogatsvto, ljubazno odbijte i objasnite da ne možete prisustvovati.

Samo pazite, potpuno iskren odgovor bi mogao otkriti previše. Zato, nemojte otkrivati previše detalja, jer ćete samim tim ostaviti utisak kao da se morate izvinjavati i da imate skriveni motiv. Nek izgovor bude kratak i ljubazan, sa prijateljskim tonom.

Potpuno boljenje brige je laž

Dobro znamo da se samo sociopate tako ponašaju – da ih baš boli briga za sve. Ključ je, dakle, u određivanju prioriteta – ko zaslužuje vašu pažnju i vrijeme. A to, naravno, podrazumijeva da ne zaboravite sebe. Kada vas boli briga za neke stvari, to zapravo znači da brinete o sebi.

Zato uvijek treba prvo staviti masku sebi, pa drugima.

Ako zvuči sebično – boli nas briga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije