Hrabra LolaNaslovna vijest

LARA I SASCHA VELIKOG SRCA: Oboljelim ženama daruju perike, a djeci podršku i ljubav

Sarajka Larisa – Lara Pošković, koju je ljubav odvela u Njemačku, gdje već godinama živi, žena je velikog srca.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Privatna arhiva

Pokazala je to više puta kroz svoj humanitarni rad, gdje nesebično, sa svojim partnerom Saschom Nagelom, nastoji u svojoj rodnoj zemlj, pomoći ljudima koji imaju zdravstvene i/ili finansijske poteškoće. Svaka akcija i svaki projekat u njihovoj režiji nose predznak čovječnosti.

Posljednja u nizu akcija kojiđu je ovaj par sproveo je nedavna donacija perika ženama u BiH, koje su usljed neke teške bolesti izgubile kosu. Isto su učinili i ranije, povodom bajramskih praznika.

“Perike smo dobili sasvim ‘slučajno’, kada je Sascha pitao vlasnicu firme ‘Bergmann’, koja se bavi proizvodnjom perika, da li želi da donira jednu do dvije perike. Gospođa se oduševila idejom i poklonila nam 30 perika. Kada smo te perike podijelili, poslali smo joj kratki izvještaj i ona nam je donirala još 30”, pojašnjava Lara za magazin Lola.

Lara je život u gradu zamijenila onim u selu, u čemu beskrajno uživa / Izvor: Privatna arhiva

Govori da su tada odlučili da iskoriste Facebook, kao najbrži način da dođu do osoba koje imaju potrebu za perikom. Sve perike koje su dobili su jako kvalitetne, od ljudske kose, a jedna perika, zavisno od dužine kose, košta 400-600 evra.

“U jednoj od prijašnjih akcija podijelili smo 14 krevetića za novorođenčad preko jedne Facebook grupe, angažmanom članica koje su pomogle da pronađemo bolnice i uručimo im krevetiće. Tako smo uradili i sa perikama, obratili smo se Mireli Lučkin koja je administratorica grupe Pretty Woman Forum, post je naišao na veliki odziv, gospođe su se javile, dale svoju adresu i perike su im poslane ili lično uručene”, dodaje.

Ipak, ono što se događalo iza “kulisa” ove akcije, kako kaže, bilo je potresno, ali i ljekovito na neki način za sve uključene u ovaj projekat.

U nekoliko navrata su oboljelim ženama u BiH slali perike / Izvor: Privatna arhiva

“Sve te teške ljudske priče žena i njihovih porodica koje se bore sa opakom bolešću ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim, međutim za mene je bilo najteže kada smo se javili jednog gospođi koja je željela obradovati svoju prijateljicu perikom, a ona svoju periku nije dočekala. Ali činjenica je da smo uspjele vratiti osmijeh na lice, ne samo žena koje se bore sa opakom bolešću ili alopecijom, nego i njihovim porodicama, i to nas potiče da i dalje pomažemo. Ovo iskustvo nas je obogatilo, rasplakalo, nasmijalo, rastužilo i osvijestilo koliko je važno cijeniti vlastito zdravlje i činiti sve što je u našoj moći da ga očuvamo”, pojašnjava Lara i dodaje da je, nažalost, činjenica da mnoge oboljele žene nisu u mogućnosti da sebi priušte kvalitetnu ili bilo kakvu periku i da, često, zbog toga trpi i njihov socijalni život.

Tridesetrogodišnja Lara u Njemačkoj živi posljednje tri godine. Sascha je kao mladić bio u Bosni i Hercegovini sa SFOR-om i zaljubio se u tu zemlju te se uvijek rado vraćao u posjetu. Upoznali su se tokom jednog od njegovih projekata, a Lara je potom napustila posao psihologa i psihoterapeuta u BiH i preselila se u Njemačku. Život u glavnom gradu je zamijenila životom na selu, gdje živi sa Saschom, jaše svoje konje i, kako kaže, uživa u svim ljepotama koje joj je život pružio.

“Sreću sam pronašla u malim stvarima, humanitarnim akcijama, volontiram u našoj seoskoj školi, učim jezik i pomažem Saschi u njegovoj firmi”, govori Lara.

Opremili su informatički kabinet u Srednjoj stručnoj školi u Bugojnu / Izvor: bug.ba

Sascha je sa projektima u BiH počeo 2012. godine, kada je slao kompjutere za škole i školske torbe, a za vrijeme poplava je takođe slao pomoć. Njihovi zajednički projekti počinju 2015. godine, za koje kažu da su ujedno i njihovi najdraži projekti.

Između ostalog, opremili su jednu školu sa 30 kompjutera, organizovali trodnevni kamp u Prači za djecu sa poteškoćama u razvoju, u saradnji sa Školom fudbala „Respekt“ donirali fudbalsku opremu školi fudbala „Budi djeci prijatelj“, opremili četiri bolnice sa 14 krevetića za novorođenčad, pomogli udruženju “Smješak”, donirali opremu za jahanje i konje Fondaciji „Zemlji prijateljstva i mira“ u Rakovici, gdje se rodilo veliko prijateljstvo te njihov najdraži projekat koji su organizovali dvije godine za djecu iz Škole za slijepu i slabovidnu djecu.

“Djeci smo priredili zabavu sa raznovrsnim sadržajem, a djeca iz našeg sela su spakovala poklone za svoje drugare iz Sarajeva koje smo im podijelili. Djeca su išla na terapijsko jahanje, gdje se koristi trodimenzionalni pokret konja u svrhu terapijskog cilja, ali ono što je našim malim jahačima bilo najdraže jeste maženje sa konjima, magarcem i ponijem Ponitom. Djeca cijelu godinu iščekuju dan kada će doći i provesti dan na svježem zraku i sa životinjama”, pojašnjava ova plemenita mlada žena.

Otkud uopšte želja za humanitarnim radom? Lara kaže da su ona i Sascha izabrali da svaki trenutak svog života provedu zahvalni i srećni. Imamo, kaže, samo ono što damo, zašto onda da ne poklonimo svoje vrijeme, zagrljaj, blagi osmijeh i toplu riječ i obgrlimo druge ljubavlju i pažnjom?!

“Mi smo u prilici da pomognemo materijalno onima kojima je ta pomoć potrebna, i većina naših akcija nikada neće doživjeti da se o njima piše. Ali, ponekad je potrebno da se piše o tome. Ponekad je potrebno da neko ko je nezadovoljan i nesretan svojim životom, pročita da jedna žena nije dobila periku jer je umrla prije nego je dobila priliku da je dobije. Ili da čuje da smo dobile nebrojeno mnogo poruka od kćerki koje su zamolile za periku za svoju mamu. Da pročita da su dvije perike otišle za mamu i kćerku koje se u isto vrijeme bore protiv opake bolesti”, govori Lara i dodaje:

Lara i Sascha / Izvor: Privatna arhiva

“Najmanje što možemo uraditi jeste svaki dan pokloniti osmijeh osobi koja nam ide u susret. I što je važnije, pokloniti ga sebi svaki put kada se pogledamo u ogledalo. Budimo dobri prema sebi i prema drugima. Dobrota mijenja svijet. Budimo zahvalni na svemu što imamo, pa makar to bile sitnice. Sitnice su velike stvari jednom kada ostanemo bez njih.”

Sve akcije koje su ovo dvoje mladih entuzijasta sproveli su bile “iznenadne i neplanirane”, ali, kažu da će sada, kada su prepoznali potrebu za perikama, definitivno raditi na tome da skupe još perika i podijele ih hrabrim lavicama.

“Jer, vjerujte mi, njihov osmijeh na slikama sa novom frizom je neprocjenjiv!”, zaključila je Lara.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije