Hrabra LolaLolitetiNaslovna vijest

MOTHERHANDS: Pletivo iza kojeg stoje mama, puna volje za životom, i kćerka, koja joj je najveća podrška

U ovaj ručni rad su upletene nada i volja za životom. Ljubav i podrška. Tri generacije žena kojima je isprepletena ne samo DNK, već i odlučnost da, bez obzira na sve, stoje uspravno, jedna uz drugu, i treću.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Motherhands - Facebook

Ovo je priča o Motherhands-u, pletivu koje će vam isplesti priču o tome kako je svako od nas najveći junak vlastitog života.

Klupko je počelo da se odmotava kada je penzionerka Mubera Tabak, iz Vogošće, kod Sarajeva, odlučila da se bori. Za sebe, svoj život, za ono što voli i što je ispunjava, uprkos svim nedaćama s kojima se suočila.

“Moja mama je cijeli život bolesna, od 27 godine je osoba sa invaliditetom, prije 11 godina joj je dijagnosticiran rak na materici te uspješno izliječen nakon dugog tretmana. Preživjela je šest operacija, a nakon toga joj je utvrđen invaliditet od 90%. Ljubav prema pletenju i heklanju je imala od malih nogu. S obzirom da se zahvaljujući internet tehnologijama mogu predstaviti radovi, došla sam na ideju da slikam i predstavim njene radove”, govori za Lolu njena kćerka Lejla.

Izvor: Motherhands – Facebook

I tako su počeli da nastaju unikatni ručni radovi od vunice, nakon čega su se u priču “uplele” Muberine majka i kćerka.

“Radovi koji predstavljamo su kombinacija ideja tri generacije, moje bake, mame i moje malenkosti. Nastojimo osmisliti i kombinovati tradicionalno sa modernim”, dodaje Lejla, koja majci pomaže logistički – nabavlja vunicu, fotografiše, opisuje proizvode i prezentuje ih.

Izvor: Motherhands – Facebook

Izvor: Motherhands – Facebook

Izvor: Motherhands – Facebook

Iza ovog rada stoji težak život, ali život bez posustajanja. Muberi, govori njena kćerka, pletenje daje volju i snagu za životom, a kada naveče legne, jedva čeka da se probudi i uzme igle u ruke.

Vunicu nabavljamo iz inostranstva, bazirajući se prvenstveno na kvalitet same vunice i to nam je prioritet, što naravno utiče i na cijenu naših proizvoda. Ipak, kada ste više od trećine svog života isključivo vezani za kuću, a pri tome imate veliku ljubav prema pletenju i svoje radove isključivo poklanjate ili pletete svojim najbližim, kao što je slučaj kod moje mame, onda je sigurno da zarada ne igra jedinu ulogu”, ističe Lejla.

Izvor: Motherhands – Facebook

Najviše se baziraju na šalove i kape, a trenutno je u pripremi i ljetnja kolekcija šalova/ponča i haljina za plažu. Njihove rukotvorine najviše privlače dame srednjih godina, koje žele osvježiti svoj zimski outfit lijepim šalom i kapom, ali i muževe koji svojim suprugama žele pokloniti nešto unikatno. Takođe, Muberini radovi su već prešli granice BiH i stigli do Srbije, Njemačke, Izraela, Japana, Amerike, Hong Konga…

“Nakon pozitivnih reakcija uzele smo iz Opštine papire za registraciju kućne radinosti. Međutim, mojoj mami je dijagnosticiran još jedan tumor – na mozgu. Hvala Bogu, to je sada iza nas i mama može ponovo da plete i da se osjeća korisnom. Nažalost, zbog veoma komplikovane administracije, registracija kućne radinosti je još u toku, nadamo se da ćemo uspjeti do proljeća registrovati”, pojašnjava Lejla i dodaje da proizvode iz kućne radinosti Motherhands možete pogledati na njihovoj Facebook stranici, ali i na OreaBazaar-u, s kojim su potpisali ugovor o saradnji.

Izvor: Motherhands – Facebook

Merino, moher, alpaka vuna, kašmir, mekani akril, pamuk… od njih u majčinim rukama nastaju jedinstveni pleteni komadi. Jednobojni, šareni, različitih veličina i dezena, svaki originalan i poseban na svoj način, a sve ih veže ista nit – istovremeno su satkani od nježnosti i snage, kakvu samo žena može da ima.

Al’ jedno je sigurno – koji god da izaberete, ova priča grije i srce i dušu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije