Naslovna vijestRadoznala Lola

Borba protiv „peglanja“ djevojačkih grudi

U Kamerunu i nekim drugim afričkim zemljama se delom zadržao običaj da se ženske grudi stežu povojima ili pritiskaju vrelim kamenjem. Grupa žena se bori protiv ove tradicije prosvećujući decu u školama.

Redakcija

Izvor: Katrin Gensler - dw.com

Foto: Renata / dw.com

Glavni grad kameruna Jaunde. Vinie Ejono Ndong govori pred 70 djevojčica i dječaka, koji imaju između devet i jedanaest godina. Vazduh je u učionici težak. Ona počinje da priča svoju životnu priču i odjednom zavlada tišina. Djeca kao da upijaju svaku riječ.

Vini radi za organizaciju Renata. Govori o velikom kamerunskom tabuu – peglanju ženskih grudi. U zemlji koja ima 25 miliona stanovnika taj bolni običaj još uvijek postoji, bez obzira na sve napore da se prosvećivanjem iskorijeni.

Vini i njene koleginice već sedam godina obilaze škole. Kontakt je nastao slučajno. Samo što je postala punoljetna, Vini je zatrudnila i dobila ćerku Gloriju.

Majčinstvo je nije previše interesovalo. „Tetkice“ su je pozvale na kurs za mlade majke. Ona kaže da ju je privuklo to što su preuzeli putne troškove, pa je prvi put pomislila da njen život ipak nije završen.

Povrijedila je baka

Organizacija je osnovana 2005. Njen cilj je da mlade majke upozori na praksu „peglanja grudi“ i na posljedice. Vini je i sama bila izložena toj praksi.

Vini Ejono Ndong / Foto: Renata – dw.com

Raspust je provodila kod bake na selu. Kada je kao devetogodišnja djevojčica otišla na selo, njena rođaka joj je ispričala šta joj se dogodilo. Baka je stavila usijanu špahtlu na njene grudi.

„Kada sam vidjela rođaku da plače, pitala sam je da li tako mala špahtla može nanijeti toliki bol. Ona je samo uzvratila da to strašno boli“.

Već nekoliko dana poslije toga i sama je iskusila taj bol. Rekla je baki da je bole grudi jer rastu. Ona je već iste večeri primijenila metodu „peglanja“. Vini to priča polako i razgovjetno.

Smišljeno unakažene

Podataka je malo. Jedno istraživanje, koje je finansirao njemačko društvo za međunarodnu saradnju, ustanovilo je da se broj slučajeva između 2005. i 2013. prepolovio. Ipak je 12 procenata anketiranih osoba ženskog pola odgovorilo da su na svojoj koži iskusile tu tradiciju.

Prema podacima organizacije Renata, ta praksa postoji i u susjednim zemljama kao što su Togo i Čad. Aktivistkinja organizacije Katerine Aba Fuda kaže da u tom zemljama to još nije identifikovano kao problem, a i oni koji imaju svijest o tome ne znaju kako da progovore, jer je ta praksa duboko ukorijenjena u kulturi i tradiciji.

Užasne bolne i trajne rane / Foto: Renata – dw.com

Tehnike su različite. Poslije intervencije usijanom špahtlom – tako često nastaju teške opekotine – baka je htjela da masira unuku u predjelu grudi tri puta dnevno, kako bi spriječila rast. Cilj je da grudi ne rastu ili da budu izuzetno ružne.

Kao razlog žene na sjeveru zemlje navode namjeru da zaštite svoju žensku djecu. Ali u centralnom i zapadnom dijelu zemlje navode druge razloge – rani rast grudi navodno odvraća od učenja jer dječaci onda bulje u devojčice.

Vini ne vjeruje da ova praksa odvraća od seksualnog zlostavljanja. Ona se sjeća da je iz straha da opet ne pretrpi bol pobjegla u šumu. Našao ju je jedan ujak i obećao da će je zaštititi. Ali umjesto da to uradi, ujak ju je silovao. U selu joj niko nije vjerovao, ujak je rekao da je ona samo pala.

Tabu seksualnost

Djevojčice i dječaci imaju isto toliko godina kao Vini tada. Čim je završila predavanje nekoliko njih se javilo da nešto pita. Jedan dječak postavlja pitanje zašto joj niko nije pomogao. Druga je htjela da zna zašto dječaci i muškarci odjednom počinju da se zanimaju za djevojčice. Vini strpljivo odgovara na pitanja.

Devojčice stare 9-10 godina na predavanju o strašnoj tradiciji / Foto: Renata – dw.com

Ona priznaje da još uvijek ima bolove.

Predavanje je odslušao i učitelj Olinga. On kaže da su u trećem razredu već djeca koja osjećaju nadolazeći pubertet. „Ovakva predavanja daju im orijentaciju“, kaže on.

Ipak, u Kamerunu su ovakvi trenuci otvorenosti rijetkost. Seksualnost je tabu. Na kraju predavanja svi učenici ustaju i zajedno sa Vini skandiraju „Reci ne peglanju grudi”.

Prije nego što napusti učionicu, Vini se okreće učenicima da bi još jednom ponovila: „Vaše grudi pripadaju samo vama. Niko ne smije da ih dira“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije