Radoznala Lola

Hoćemo li uspjeti da spasimo pčele?

Nedavno je svijet uzdrmao još jedan negativan efekat pretjerane upotrebe pesticida. Na mnogim je mjestima broj pčela drastično opao.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Mayukh Saha / truththeory.com

Foto: Air Kanlaya / Shutterstock.com

Čak i nakon spoznaje o potencijalnoj opasnosti, mnoge nacije nisu posegnule za povlačenjem određenih poteza. Neke su čak dopustile upotrebu najnovih hemikalija, za koje se smatra da su još opasnije.

Ipak, Francuska neće sjediti skrštenih ruku.

Na pragu je da postane prva evropska država koja je zabranila upotrebu pet vrsta pesticida. Istraživanja su pokazala da su izuzetno opasni i da upravo oni ubijaju pčele.

Sada, pri donošenju jedne tako radiklane odluke, pristižu reakcije sa svih strana. Nema sumnje da se uzgajivači pčela i enviromentolozi najveći zagovarači ove odluke. S druge strane, uzgajivači usjeva su zabrinuti.

Treba napomenuti da ovom odlukom, koja važi i za staklenike, Francuska ide i izvan pravila koje je uspostavila Evropska unija.

Pored pesticida, zaslužene za istrebljavanje pčela su i razne gljivice i virusi, ali i grinje.

Foto: wirakorn deelert / Shutterstock.com

Uz sve to, pčele vremenom postaju ovisne o ovim pesticidima. Kao što su neki ljudi, recimo, ovisni o duvanu.

Šta više, pesticidi imaju sličnu strukturu nikotinu, otuda i naziv neonikotinoid, koji ima fataln uticaj na pčele. Od njihovog uvođenja na tržište, sredinom 90-ih godina prošlog vijeka, ove su hemikalije napadale centralni nervni sistem insekata.

Doduše, pčele, navodno, postaju ovisne o pesticidu pomiješanom sa nektarom, a to je činjenica koju koriste ogorčeni farmeri.

FNSEA, najveća farmerska unija u Francuskoj, nije sigurna u ispravnost ove odluke. Između ostalog, iz ove unije navode da će to dovesti do neravnopravnih odnosa na evropskom tržištu.

Nasuprot nje je, naravno, zdravstvena organizacija ANSES, gdje su, opet, zabrinuti za život pčela.

Bilo kako bilo, odluka je ipak izazvala više pohvala.

Inače, pčele imaju jednu od najznačajnijih uloga na čitavoj planeti. Štaviše, kada ne bi bilo pčela, ne bi bilo ni ljudi. Pojednostavljeno – pčele održavaju biljke i usjeve u životu i bez njih, ljudi ne bi imali baš mnogo izbora na jelovniku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije