Zabavna Lola

Mi smo izabrale jednu pobjednicu na predstojećoj dodjeli “Oskara”

I dok se po kuloarima i hodnicima “otvaraju” kladionice za predstojeću dodjelu “Oskara”, propraćene žučnim raspravama ko, pobogu, treba da pokupi te kipiće, mi smo svog favorita već davno pikirale. I on nije razočarao. Tačnije, ona.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: cartoonbrew.com

Dok iza sebe ostavljamo praznike, i sumiramo kako smo ih provele, te zadovoljno brojimo sve divne poklone, zaključujemo da se jedan ipak posebno istaknuo. To je onaj Pixar-ov koji je za praznike u vidu kratkog dirljivog filma osvanuo na YouTube-u.

Da li se sjećate kada smo vam preporučile da izdvojite sedam minuta i pogledate ostvarenje naziva “Bao”?

I zbilja, ukoliko do sada niste, krajnje je vrijeme da to učinite, uz savjet da spremte maramice (za svaki slučaj).

Bao na kineskom zapravo predstavlja jedan specijalitet, nešto poput piroga ili knedli. Ali ima i drugo značenje, koje bi se moglo prevesti kao “blago”. I upravo to možda i najbolje opisuje radnju ovog animiranog filmića. Između utješne hrane i podsjećanja na najveće blago, jedna nas animirana, ali i izuzetno realna žena, s kojom se lako poistovijetiti, vodi kroz rolerkoster emocija.

Koliko ljubavi, i to one majčinske, prazničnog duha, tegobe sindroma “praznog gnijezda” i emigrantskog života stane u sedam filmskih minuta, nismo mogle ni da pojmimo, dok nismo “upoznale” Boa. A sad da upoznamo i glavnu zvijezdu ove priče:

Ovaj filmić je režirala Domi Ši (Domee Shi), vidite je na naslovnoj fotografiji ovog teksta, a čije će ime oni malo upućeniji odmah povezati sa nekim drugim uspješnim projektima – “Uvrnuto izvrnuto” (Inside out, 2015), “Neviđeni 2” (Incredibles 2, 2018) i “Priča o igračkama 4” (Toy Story 4, 2019). Treba svakako napomenuti da je ona upravo ovim ostvarenjem postala prva žena koja se našla u ulozi režiserke kratkog filma u Pixar-ovoj produkciji.

“Bao”, dakle, uporedo skuplja simpatije i lovorike. Nas je davno kupio, a sada smo odlučile ponovo izdvojiti sedam minuta za sebe, ali i koju marku da se sa kolegama kladimo da će pokupiti zasluženu nagradu na predstojećoj dodjeli Zlatnih kipića (Animirani kratki film).

Istini za volju, možda smo postale maaalo subjektivne, ali ipak ne pretjerujemo kada kažemo da nam je ovogodišnje izdanje “Oskara” upravo postalo zanimljivije i da znamo ćemo 23. februara ostati budne dokasno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije