Naslovna vijestRadoznala Lola

Oskar 2019: Pet rediteljki koje su mogle da uđu u uži izbor

Nominacije za nagradu Oskar objavljene su u utorak i filmovi sa ženama u glavnim ulogama su dobro prošli.

Redakcija

Izvor: BBC na srpskom

Foto: doomu / Shutterstock.com

U oba ovogodišnja filma sa najvećim brojem nominacija – Roma i Omiljeni – žene imaju ključno mesto.

Ali, kada je reč o kategoriji za najbolju režiju – svi kandidati muškarci.

“To je bilo očekivano od ovogodišnjih nominacija, ali ne čini ih manje lošim”, napisao je Kristofer Tapli u Varajatiju.

Međutim, Liz Taker, direktorka organizacije Žene na filmu i televiziji u Britaniji, je za BBC istakla da je izostanak ženskih nominacija u kategoriji za najbolju režiju “beskrajno razočaravajući”.

“To samo pokazuje koliko je još posla pred nama i srceparajuće je kako Akademija ponovo nije prepoznala vrhunskih rad”, navela je.

Tokom 91-ogodišnje istorije dodele nagrada, samo je pet žena je nominovano u kategoriji za najbolju režiju. Nakon ovogodišnjih nominacija, govorilo se puno kako rediteljke treba priznati – ali samo na osnovu zasluga, a ne radi ravnoteže.

“Možemo li prestati da posmatramo samo rod, a ne i talenat?”, upitao je jedan korisnik Tvitera nakon objavljivanja nominacija za Oskara. “Uključivanje žena samo da bi se ispunila ženska kvota je seksizam i uvreda za sve žene. Dakle, šta ako su samo muškarci nominovani? Njihovi filmovi su jednostavno bili bolji; to je to. Prestanite da predstavljate sve kao seksizam/rasizam.”

Ali, Taker tvrdi: “Čini mi se da je teško verovati da je, po zaslugama, samo pet žena ikada bilo u toj kategoriji najboljeg redatelja.” “Ovde ne tražimo nikakvu posebnu ulogu… Niko ne osporava da su [filmovi koji su nominovani za kategoriji najbolje filmove] zaista svi veliki, ali da li su oni najbolji filmovi? Moj omiljeni film godine bio je ‘Možeš li mi ikad oprostiti?’ i to ne kažem zato što ga je žena režirala. To sam saznala tek pošto sam ga odgledala.”

Zašto se tako malo žena nominuje u kategoriji za najboljeg reditelja? Tapli je ukazao da filmovi koje režiraju žene ne dobijaju istu promociju studija tokom sezone nagrada. “Način na koji se ljudi nominuju je duboko politički proces i zavisi od količine novaca iza kampanje.”

A tu je i činjenica da su žene režirale vrlo malo filmova. Samo četiri od 100 najboljih prošlogodišnjih filmova u Americi režirale su žene. To je manje nego 2017. godine, kada su je osam odsto od 100 najboljih filmova bilo delo rediteljki.

Ipak, ovo je pet rediteljki koje su ove godine mogle da uđu u uži izbor za Oskara:

Debra Granik (Ne ostavljaj trag)

Foto: Aleksandr Dyskin / Shutterstock.com

Prethodno nominovan za koautorku scenarija za film “Zima do kostiju”, iz 2010. godine, Granik je potencijalno mogla ponovo da se nađe među nominovanima za film “Ne ostavljaj trag”.

Film o ratnom veteranu u Iraku koji je odlučio da živi “izvan mreže” sa ćerkom tinejdžerkom, pokazao se popularnim kod kritičara i trenutno ima rejting od 100 odsto na Roten Tomejtosu. Džejn Kempion, jedna od samo pet žena ikada nominovanih za Oskara u kategoriji za najbolju režiju, prošlog meseca je izjavila da bi Granik “trebalo da se nađe među nominacijama za najbolju režiju”.

Tradicionalno, međutim, naslove koji se prikazuju na Sandends filmskom festivalu – kao što je “Ne ostavljaj trag”, pre godinu dana – članovi Akademije obično zaboravljaju do trenutka kada dođe do ispunjavanja listića za nominacije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije