Hrabra Lola

Zašto su se dvije sestre četiri godine pretvarale da su muškarci

Da žene u Indiji vode frizerski salon salon za muškarce, pogotovo u ruralnim mjestima, je bilo nečuveno. Barem do sada.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: theguardian.com

Foto: Satish Kumar Singh / The Guardian

Njih je odlikovala indijska Vlada Indije, nakon što se saznalo da su se četiri godine pretvarale da su muškarci, samo da bi mogle da vode berbernicu svoga oca, koji se razbolio i nije mogao više dolaziti na posao.

Joti (Jyoti) Kumari (18) i njena 16-ogodišnja sestra Neha su preuzele salon u ruralnom dijelu indijske države Utar Pradeš kada im se otac razbolio 2014. godine.

Mušterije su bile skeptične prema tome da im kosu ili brkove sređuju mlade djevojke, dok im neki čak “nisu željeli dobro”, rekla je Joti za britanski Gardijan (The Guardian). “Stoga smo odlučile da se promijenimo, da nas niko ne bi mogao identifikovati.”

Djevojke su se ošišale na kratko, počele nositi narukvice od nehrđajućeg čelika, koje u ovoj kulturi samo muškarci nose, te sebi dale imena Dipek i Radžu (Deepak, Raju). Nekoliko je ljudi iz njihovog sela znalo njihov pravi identitet, dok većina mušterija nije ništa ni slutila.

Ovaj duo je zarađivao barem 400 rupija dnevno, što je bilo dovoljno da plaćaju očevo liječenje i izdržavaju porodicu.

“Imale smo mnogo problema otkad smo počele te 2014. godine”, rekla je Neha.

Djevojke su berbernicu otvarale tek poslije podne, tačnije nakon nastave. Joti je i maturirala u međuvremenu, dok je Neha još školarka.

Kako su godine prolazile, one su polako otkrivale svoj pravi identitet mušterijama. “Sada imamo dovoljno samopouzdanja i ne bojimo se više”, rekla je Neha. “Većina sada zna da smo djevojke.”

Joti zato ponovo pušta kosu.

Nakon što su lokalne novine objavile priču o na, o njime, dobile su i priznanje iz vladinog kabineta.

“One su brilijantan primjer kako se može preživjeti uprkos svemu”, rekao je vladin zvaničnik, pri uručenju priznanja. “Ove sestre su inspiracija društvu i njihova se priča mora ispričati.”

Druv Narajan (Dhruv Narayan), njihov otac, je rekao: “Ono što me izuzetno boli je to što su one morale da rade, ali sam izuzetno ponosan na njih. Izvukle su porodicu iz iznenadne krize.”

Djevojke kažu da će i dalje voditi berbernicu, koja je postala izuzetno popularna nako što je objavljena priča o njoj u lokalnim novinama. Tvrde da mušteriju nemaju problema sa njihovim otkrivenim identitetom te da je mnoge dirnula plemenita ideja koja se iza toga krije.

Većina žena u Indiji radi na farmi ili u kući, na samom začelju lanca privrede, baveći se prepravkama na odjeći ili uzgojem i pakovanjem hrane. Obično rade odvojeno od muškaraca.

Radna snaga koju čine žene je opala znatno u posljednjih nekoliko decenija, čak i nakon što je ekonomija na državnom nivou doživjela porast. Analitičari naglašavaju da većina žena prestaje da radi nakon udaje, ili zato što se to od nje očekuje li stoga što nema vremena pored vođenja računa o domaćinstvu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije