Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Jeste li vidjeli fotke bebica zavezanih za bolnički krevet i sa živim ranama ispod pelena? Ovdje, danas!

Horor u bolnici Fran Mihaljević klinika za infektivne bolesti Zagreb.

Piše: Redakcija-

Foto: Porod i Postpartum / facebook

Tako je počela jedna objava na Facebook-u, gdje je, nažalost, i sve više roditelja svjesnih da će jedino putem društvenim mreža uspjeti doprijeti do svijesti nadležnih. Nažalost, jer nije u redu da se takve stvari moraju rješavati na ovaj način, ali donekle i na sreću, jer da ni toga nije, ko zna da li bi ova i slične situacije ikada, tako brzo, dospjele i do javnosti i eventualno dovele do promjena na bolje.

U objavi dalje stoji:

“Majka blizanaca starih pet mjeseci, primorana je ostaviti dječicu u rukama “profesionalnih” djelatnike bolnice radi starije kčerke koja ima epilepsiju i nitko ne može biti sa njom.
Ono što je zatekla u posjeti svojim blizancima je više nego ŠOKANTNO!!!

Kada je probala pričati sa sestrama u bolnici, one su joj odbrusile jer ih je omela u ispijanju kave!

Bebice stare pet mjeseci vezane su za krevetiće zbog infuzije, popišane i pokakane i to u tolikoj mjeri da guza i svi intimni djelovi izgledaju kao žive rane! U stvari pa to i jesu žive rane! Možete li zamisliti kakvu bol i traumu prolaze ove bebice??? Oko ruku imaju role od wc papira!!!

Da napomenem da su to bebe palčići rođene sa svega 1 kg! Oni koju trebaju posebnu njegu!
Bebice imaju rota virus i gripu tipa A”

Izvor: Porod i Postpartum / Facebook

Izvor: Porod i Postpartum / Facebook

Izvor: Porod i Postpartum / Facebook

Izvor: Porod i Postpartum / Facebook

Izvor: Porod i Postpartum / Facebook

Još jedan poraz ljudskosti, ponajprije. Baš kako navode iz pokreta Porod i Postaprtum, ovo nije samo loše zdravstvo, ovo nije nedostatak osoblja i materijala, ovo je kršenje ljudskih prava od njegovih začetaka, tortura i nemar. Ovo je civilizacijski nazadak.

I iz Roditelji u akciji – RODA, grupe građanki i građana koja se zauzimaju za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj, naglašavaju da nema opravdanja za ovakav tretman bilo kojeg ljudskog bića, a najmanje onih koji se ne mogu odbraniti, pozvati upomoć i potpuno ovise o brizi odraslih.

“Nikakav niski standard, mali broj medicinskih sestara ili bilo koje drugo objašnjenje ovih živih rana na guzi djeteta, nastalim od nebrige i zanemarivanja od strane osoblja koje je plaćeno da skrbi o njima, nije opravdanje za dodatno ugrožavanje njihova zdravlja. Ovo je humana i profesionalna katastrofa!”, naveli su iz RODA-e, odakle navode da su do sada zagrebačku bolnicu u kojoj se ovo zanemarivanje djece, prema navodima majke, upravo događa, isticali po tome što roditelj najčešće smije ostati uz dijete tokom liječenja, ali da nemogućnost majke ove djece da boravi s njima dok su na liječenju nikako ne smije biti ni dio opravdanja za ovaj ogromni profesionalni i ljudski propust.

“Iskreno, želimo vjerovati da je ovo iz nekog drugog vremena, da se ne događa na ovim prostorima i danas, u 21. stoljeću”, zaključili su iz ove udruge.

Ne, ovo nije iz nekog drugog vremena i događa se na ovim prostorima, danas. Osim ako, iskreno se nadamo, u međuvremenu ne ispliva drugačiji podatak, prvenstveno iz navedene bolničke ustanove, da ovaj horor nije stvarnost, ne samo ovdje, već nigdje u svijetu. Mada, fotografije zaista vrijede više od hiljadu riječi, a za neke stvari ne postoje opravdanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije