Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Ako nekad ponovo budem rađala, znam gdje to neću

Imam jedno dijete i ponosna sam na taj svoj uspjeh.

Piše: Jelena Pralica

Foto: welcomia / Shutterstock.com

Ne poredim ga s diplomom, dobrim poslom, eventualno naslijeđenom nekretninom ili voznim parkom, to je ona vrsta uspjeha za koju znaš da je samo tvoje remek-djelo.

Usudila bih se još jednom proći kroz tu avanturu, al samo još jednom. Za više nemam ni vremena, ni jajnih ćelija, ni živaca. Trenutno nemam ni spermatozoida, pa je sve – ako Bog da.

E, ako Bog da, kad bi se to i desilo, znam gdje ga sigurno ne bih rodila. U Puli. Ne zato što mi se Pula, kao takva, ne dopada, već zato što se istoj toj sili molim kad, gdje i kako ja hoću, a ne kako to hoće ovi u Puli.

Sad su vam u Puli, u porodilištu, stavili Bibliju u svaku sobu. Za gaze može da nema, može možda i strop da ti padne na glavu, doktori i sestre mogu da odlaze, al za BiblijE mora da ima.

Ček, ček, jel to sad znak kapitulacije? Prećutno priznanje da će uskoro i bolnička zgrada preseliti u Njemačku ili je to što i sami sad već znate da ćemo tu “vidjeti svog Boga” ili da nam tu sad još jedino on može pomoći? Bar još malo želim da vjerujem da u bolnici, osim Boga, još uvijek ima neko da nas spasi… Amin!

Nemam ja ništa protiv Biblije, jednu imam i u svom domu, al imam protiv toga da mi neko negdje nešto nameće, tamo gdje, valjda, imam pravo da sama odlučujem šta hoću, a šta ne. Ima za porodilište tako prikladnijih naslova: “Trijumfalna kapija”, “Prohujalo s vihorom”, “Prokleta avlija”… Kome je do Biblije, nek je ponese od kuće, pa jel?!

Nismo sve možda baš tolike vjernice, možda smo i druge vjere, a možda smo totalne nevjernice. Pazite, bijela kuga vlada, a ovo s Biblijom bi moglo biti jako dobra kontracepcija. Jel to bilo koju od nas čini manje dobrom trudnicom, porodiljom i naposlijetku majkom?!

Uostalom, ko je ikad bar prelistao Bibliju, sigurno će se složiti da, osim ako nisi protina kći ili ono bar popadija, mada ni tad nije garant, nećeš baš dok pokušavaš nakon sekcije srknuti gutljaj vode svakih sat ili, ako si ono baš prava žena pa si to odradila prirodnim putem i dok strahuješ da kad ustaneš iz kreveta sve ti dolje ispadne, poželjeti da iščitavaš Jevanđelje po Luki.

Juda sam, znam, Nevjerni Toma, Didim, šta god. Al’, tako mi one Biblije u kući, dajte nam stručno osoblje i uslove dostojne čovjeka dok prolazimo muke svake pa i Isusove majke, jer nakon toga je kasno – nijedna od nas više ne posta djeva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije