Zabavna Lola

Ispovijest jedne mladenke: Odbijam da uživam u planiranju vjenčanja

Svi osuđuju “-zilu”. Ma znate onu frenetičnu buduću mladu koja ne planira prihvatiti ne kao odgovor.

Prevela: Nataša Bursać

Foto: Giphy.com

Ali, uvijek sam se divila sa kojom elegancijom one okolo bacaju riječi (kao što će poslije i bidermajer) poput “tila”, “kićenja”, a koje ja nikada nisam uspjela usvojiti u sopstvenom rječniku. Uvijek sam imala osjećaj da mladenke oko mene pričaju u nekim tajnim kodovima.

Dok su ostale curice u mom vrtiću, dio po dio, sklapale sliku svog vjenčanja iz snova, ja sam se trudila da mi se lego kockica ne zaglavi u nosu dok se igramo. Tokom djetinjastva, bivala sam bombardovana porukama u crtićima da djevojke ne postaju samosvjesne dok ne postanu nečije supruge. I kao neko ko znatno više zadovljstva dobija čitanjem (i pisanjem) vijesti, samo da kažem – nisam saglasna.

I poslije 20 godina, ti sentimenti ostaju: udajem se za četiri mjeseca, a još uvijek nisam načisto o izboru pozivnica i cvijeća. Pinterest me zatrpao. Sve je tako lijepo da nakon nekog vremena ništa nije.

Foto: Giphy.com

Bitnije mi je to da mojim gostima bude dobro; i nadam se da će zbijanje šala s njima tokom tog dana doprinijeti tome da i fotograf neće morati tražiti od njih da poziraju.

Da nije bilo mog spasioca, tek nedavno udate mi zaove, ja do sada ne bih imala ni vjenčanicu, ni hranu, niti ni najmanju ideju šta je to, pobogu, aranžman stola mladenaca i kako on treba da izgleda. Naravno, guglala sam sva pitanja, ali djeluje kao da je bonton na vjenčanjima jedna potpuno nova dimenzija.

Uz posao i mačku koju gnjavim po čitave dane, nije mi mnogo vremana ostalo da savladam jedan potpuno novi jezik, koji ću zaboraviti odmah poslije zvaničnog pozdrava gospodinu i gopođi… Tako sam prepustila porodici i prijateljima da donesu odluke o mom (ok, našem) velikom danu, ali ne zato da im dam počast na neki način (žao mi je).

Foto; Giphy.com

Kada prelistam album sa fotografijama sa vjenčanja za nekih 30 godina, neću obraćati pažnju na boju i dezen salveta ili kako sam izgledala uz pomoć Snapchat filtera.

Primjetiću sebe i svog supruga. Sjetiću se ponižavajućeg (ali na najbolji mogući način, definitivno) govora, svojih prijateljica koje mi drže vjenčanicu u kupatilu i onog toplotnog talasa koji je plesni podijum načinio znojavom, ljepljivom jamom, i da sam bila okružena ljudima koje volim.

Ovo ne znači da žene koje su opsjednute sitnicama na svom vjenčanju izgube širu sliku, ne. Zavidim svima koji uspijevaju da izvrše specifične i sofisticirane kreativne verzije i da im ostane energije. A kolika sam ja “Bridechilla”, pokazuje to što sjedim na zadnjem sjedištu planiranja mog vjenčanja, umjesto da se uhvatim volana. I zato vidim da “Bridezillu” prati nepravedna reputacija. Bitno je da se osjećaš kao da imaš potpunu kontrolu nad svojom budućnošću, a kad početi ako ne pred jedan od najbitnijih dana u tvom životu?!

I zato, kada se moja najbolja prijateljica bude udavala, ili kada moja sestra kaže “da”, ja neću biti u stanju da im luda od oduševljenja odgovorim na pitanje kakve boje treba da im bude dekoracija. Ali ono što mogu uraditi, jeste biti sigurna da piju dovoljno vode tog dana, da ne dehidriraju, i da pričam s njima koliko je divno biti tako jako zaljubljen.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije