Radoznala Lola

Sve nagrade za doprinos u borbi za ravnopravnost polova su ravnopravno pokupili muškarci

Vlast Ujedinjenih Arapskim Emirata (UAE) je isprozivana na društvenim mrežama nakon što su objavljeni dobitnici tzv. “Gender Balance Index” nagrada.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Bethan McKernan - theguardian.com

Foto: Dubai Media Office - theguardian.com

Kako i ne bi, kad su svi pobjednici inicijative koja promoviše jednakost polova na radnom mjestu, muškarci.

Sva priznanja je uručio Šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, potpredsjednik UAE, i to u kategorijama “državni odjel koji promoviše jednakost među polovima”, “federalni nadležni organ koji podržava jednakost među polovima” i “inicijativa za jednakost među polovima”.

Nagrade su otišle u ruke ministra finansija, ministru za ljudske resurse i muškom predstavniku Državne uprave za konkurentnost i statistiku.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Lt Gen Sheikh Saif bin Zayed al-Nahyan je prepoznat kao ličnost koja je najviše podržala ideju jednakosti, zbog njegovog zalaganja za uvođenje porodiljskog odsustva u vojsci UAE.

Tvit koji slavi ovu dodjelu nagrada je naišao na izrugivanje, sa komentarima poput:

“Vau, stvarno se vidi raznovsrsnost ovdje – jedan od likova je obukao sivo.”

“Ponosni smo na uspjeh žena i njihova je uloga ključna pri oblikovanju budućnosti ove zemlje”, stoji u objašnjenju zvaničnog nacionalnog medija. “Jednakost polova je postao stub koji podupire naše državne institucije.”

Uprkos ovom događaju, UN razvojni program je objavio studiju iz 2018, koja izuzetno visoko rangira UAE kao zemlju koja je itekako napredovala u približavanju žena radnim mjestima.

Studija je otkrila da je do 2015. godine 135.000 žena učestvovalo na tržištu rada, u odnosu na samo 1.000 iz 1975. godine, kao i da 43% žena danas posjeduje diplomu više spreme; zajedno za 23% muškaraca!

Ipak, po navodima pojedinih grupa za borbu za ljudska prava, diskriminacija među polovima je i dalje naglašena problematika širom UAE, a naročito u pravnom sistemu, koji primat stavlja na prava muškaraca u porodici i njegova prava unutar braka, te eventualnog razvoda, a samim tim i borbe za skrbništvo nad djecom.

Takođe, UAE pravni sistem dopušta nasilje u porodici dokle god ono ne prevazilazi limite određene šerijatom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije