Radoznala Lola

Čini se da pauza u uzimanju kontracepcijskih pilula i nije potrebna

Znamo li sve o upotrebi kotracepcije ili bi neka znanja trebalo revidirati?

Redakcija

Izvor: voxfeminae.net / bustle.com

Foto: Image Point Fr / Shutterstock.com

U nedavno ažuriranim smjernicama britanskog Fakulteta seksualnog i reproduktivnog zdravlja (FSRH), navodi se da sedmodnevna pauza koja se preporučuje pri uzimanju većine kontracepcijskih pilula nema zdravstvenu dobrobit.

Prema novim smjernicama, žene koje uzimaju pilule mogu slobodno smanjiti ili potpuno preskočiti tu pauzu i na taj način preskočiti mjesečno krvarenje.

Proizvođači preporučuju sedmodnevnu pauzu nakon 21 dan uzimanja pilula, a za vrijeme te pauze žene u pravilu krvare, no to krvarenje nije mjesečnica u pravom smislu riječi, već posljedica uskraćivanja hormona.

Pauza u uzimanju hormona, navode iz FSRH-a, može izazvati glavobolje, promjene raspoloženja i teška i bolna krvarenja svakog mjeseca, ali i povećani rizik od ovulacije, zbog čega određeni postotak žena koje uzimaju pilule ipak zatrudni.

Danas su doze hormona u pilulama niže nego prije, kao i pripadajući medicinski rizici. Visoke doze hormona u prošlosti su bile relevantne jer se smatralo da pauza u uzimanju umanjuje nuspojave i zbog činjenice da je učinak tih hormona na tijelo u ranim danima medicine bio nepoznat”, komentirao je farmaceut James O’Loan.

Nove smjernice također ističu da kontinuirano uzimanje kombinirane hormonske kontracepcije može smanjiti obilno krvarenje, ublažiti menstrualne grčeve i druge neželjene simptome.

No, budući da Fakultet seksualnog i reproduktivnog zdravlja nije dio britanske Nacionalne zdravstvene službe, već Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa, njihove smjernice nisu obvezujuće za liječnike.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije