Zabavna Lola

Jedan fotograf se pobrinuo da ljudi okuse malo svog seksističkog otrova

Tokom praznične večere za Dan zahvalnosti (Thanksgiving), 31-ogodišnji fotograf iz Libana, Eli Rezkalah (Rezkallah), je dobio inspiraciju slušajući svoje rođake kako objašnjavaju ulogu žene u društvu.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: boredpanda.com

Foto: Giphy.com

Ovaj fotograf je sjedio za stolom kada je čuo svoje rođake kako objašnjavajju da bi žene trebale da obavljaju svoje dužnosti, kao što su pranje veša i kuhanje, znatno bolje.

To je inspirisalo Elija da napravi novu, modernu verziju šutinga iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, gdje je zapravo zamijenio “uloge” muškaraca i žena.

“Znam da ne razmišljaju svi muškarci kao moji rođaci, ali sam se iznenadio da takva razmišljanja još uvijek postoje. Zato sam kreirao ovaj projekat, gdje upravo mogu da okuse malo svog seksističkog otrova.”

Seriju fotografija je nazvao “U paralenom Univerzumu” (IN A PARALLEL UNIVERSE), a njome pokazuje društvene promjene koje su nastale tokom pola vijeka. Eli Rezkalah je započeo karijeru kao modni fotograf, kada je imao samo 16 godina. Kasnije je postao kreativni direktor modnih događaja. Danas uređuje Plastik Magazine, te i dalje fotografiše.

Nadamo se da će njegova umjetnost pomoći da se riješimo streotipa koji kaže da žene moraju da rade sve kućanske poslove, same.

“Ne brini draga (dragi), barem ti pivo nije zagorilo.”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

“Lijepo je imati žensko (muško) u kući”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

“Pokaži joj (mu) da živimo u muškom (ženskom) svijetu.”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

“Žene (muškarci) ne napuštaju kuhinju.”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

“Božićna jutra će biti srećnija…”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

“Ako vam muž (žena) sazna…”

Foto: Eli Rezkallah – Facebook

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije