Zabavna Lola

Jel i vama ova 93-godišnjakinja nabija osjećaj griže savjesti?!

Njemica Džoana Kuas (Joanna Quaas) najstarija je amaterska gimnastičarka na svijetu, a unatoč činjenici da ima 93 godine, s lakoćom izvodi gimnastičke vratolomije koje publiku ostavljaju u čudu.

Redakcija

Izvor: NIKA VIZEK - miss7.24sata.hr

Foto: rekordeast.co.za

Iako će ove godine napuniti 94. godine, ova gimnastičarka se i danas natječe na amaterskim natjecanjima gdje pokazuje gipskost, spretnost i sposobnost. Od 13. rujna 2012. godine, u Guinnessovoj je knjizi rekorda kao najstarija gimnastičarka na svijetu.

Kratka romansa s rukometom

Njezina priča s gimnastikom je počela kad je imala devet godina, a prvi put je nastupila na natjecanju 1934. godine, u Njemačkoj. Nakon završetka rata, gimnastika je bila zabranjen sport u njezinoj zemlji, jer se davala prednost timskim sportovima, pa se Johanna prebacila na rukomet te je sa svojim timom osvojila prvenstvo Istočne Njemačke 1954. godine.

U 57-oj novi početak

Poslije rukometnog uspjeha, Johanna se udala i rodila tri kćeri. Iako je trenirala drugi sport, Johanna nije mogla zaboraviti svoju prvu ljubav te je odlučila postati trenerica mladim gimnastičarima, a zabrana gimnastike je ukinuta 1947. godine. U dobi od 57 godina, točnije 1982. godine, srela je dvije stare prijateljice (mlađe od nje četiri, odnosno pet godina) te su odlučile ponovno početi vježbati i profesionalno se natjecati. Te godine Johanna je osvojila mnoga regionalna natjecanja. Do sada je uspjela donijeti 11 medalja sa sportskih prvenstava u Njemačkoj koja se održavaju svakih pet godina.

Za nju je najponosniji trenutak bio kad je sa 84 godine uspjela pobijediti na gimnastičkom natjecanju, a niti jedna natjecateljica nije bila njenih godina već ju je odbor stavio u grupu natjecateljica od 70 do 75 godina. Ipak, pobijedila je s bodom prednosti.

Gdje je pokret, tamo je i život

Njezin životni moto je: Gdje je pokret, tamo je i život. A prema toj niti vodilji, ona do današnjeg dana nije prestala trenirati. Svaki dan trenira jedan sat, a osim gimnastike, voli plesati, plivati i penjati se. Također nikad se nije bojala da bi se mogla ozlijediti ili pasti radeći zahtjevne gimnastičke pokrete. Zahvaljujući tjelovježbi vrlo je rijetko bila bolesna i uzimala lijekove, a ni danas ne koristi dodatke prehrani. Njezin recept za zdrav život je tjelovježba, spavanje šest sati dnevno i puno voća i povrća.

View this post on Instagram

#PROTAGONISTASHOFFMANN | Johanna Quaas siempre ha sido una atleta. De joven, su principal principal meta era participar en los Juegos Olímpicos y demostrar todo su potencial, pero como muchos otros, su sueño se vio truncado por un brutal suceso: la Segunda Guerra Mundial. Ante tal desavenencia, decidió que, si bien no podía hacer lo que más deseaba, ayudaría a otros a conseguirlo. En 1948 se convirtió en formadora de entrenadores y en 1963 acabó casándose con otro entrenador, Gerhard Quaas, con quien tuvo tres hijas. En los años 80 decidió que ya era hora de dar un vuelco a su vida. Entrenar a los demás era gratificante, pero ella necesitaba sentirse viva, así que decidió volver a las andadas. Al principio, con algo de miedo, pero después, con mucha ilusión. Hoy, es la ganadora del Premio Guinness a la gimnasta más longeva. • • #SiempreJoven #senior #presenior#envejecimiento #años #madurez #salud #wellness #bienestar #prevención #picoftheday #health #jubilación #cumpliraños #saludable #MétodoHoffmann #JohannaQuaas #Gimnasia #Gimnasta #Longevidad

A post shared by Siempre Joven (@siemprejoven_es) on

Jednom prilikom, Johanna je izjavila kako njezino lice može biti puno bora, ali da je zato mlada u duši. Ova baka i prabaka smatra kako njezine godine nisu barijera da nastavi sa zdravim životom i aktivnostima koje voli.

Učimo od nje!

Ozbiljno, učimo do nje:

Foto: tmgenealogy.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije