Praktična Lola

Evo ideje: Nemojte pitati poznate glumice, ni žene generalno, kada planiraju imati djecu

Margo Robi (Margot Robbie) je u jednoj od poslednjih uloga igrala Elizabetu I, kraljicu od Tudora koja je kulturološki (i ne samo tako) obilježila citavu jednu eru, ali eto – nije podarila nasljednika.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: MICHELLE RUIZ - vogue.com

Foto: imdb.com

I tako, gotovo 500 godina kasnije, neki novinari koriste ovu istorijsku činjenicu da bi, ne tako suptilno, pitali Margo, koja je u braku već dvije godine, kada će ispuniti svoju predodređenu životnu misiju – rađanje djeteta.

Ah da, kao ni naše bake, ni Holvud nimalo ne olakšava stvari ženama koje nisu majke.

Razumljivo je da Margo nije imala razumijevanja za to što je tu neki stranac pita za status njene utrobe. 

“To me jako razljutilo,” izjavila je ona nedavno.

Foto: imdb.com

“Kako se usuđuje da diktira šta smijem a šta ne kada je majčinstvo u pitanju, ili bilo šta vezano za moje tijelo.”

Nažalost, ovo nije prvi put da neko na nju vrši pritisak da poradi na nasljedniku, naglašava ona.

“Nakon udaje prvo pitanje na gotovo svakom intevjuu je bilo – Beba? Kada planirate bebu?
Ljuta sam jer i dalje postoji taj neki društveno prihvatljivi slijed. Udata si, sada ti treba beba. Nemojte vršiti pretpostavke. Ja ću raditi šta ja hoću?”

Ovo čak ne bi trebali ni naglasiti – ali ovaj je slučaj prikaz generalnog pravila: Nikada nemoj pitati ženu – bio koju ženu, bila ona poznata ili ne – kada misli rađati? A to je pitanje koje se postavlja ženama odmah nakon udaje, i – zamara / uvrijedljivo je / nekulturno je… iz više razloga.

Foto: Giphy.com

Za početak, to je izuzetno privatno pitanje i ima blagu tendenciju da bude seksističko, i kada smo kod toga – kada je poslednji put neko pitao nekog poznatog muškarca kada planira da postane otac, ili da li je možda uradio vasektomiju. Ovo nije piatnje samo za dame, ali opet kada god se pokrene ta tema, neku se glumicu pita za reproduktivne planove.

I nema veze što je ona nominovana za Oskara, te ima svoju produkcijsku kuću, i što promoviše novi film, glavno je pitanje – Kada ceš pobogu imati djecu?

Pitati ženu kada planira rađati jednako tako može biti izuzetno bolno za nju. Jer, možda ona, ili bilo koja druga žena, možda ima poteškoća, ili se bori sa neplodnošcu, ili se čak oporavlja od spontanog pobačaja? A to je privatni svijet tuge i nije ničije da tu zalazi. I na kraju krajeva, možda Margo i ne želi djecu, što je isto tako odluka koju u potpunosti ima pravo da zadrži za sebe.

I još nešto, to je tako “lijeno pitanje”. Jer ni jednom novinaru neće nedostajati tema kada priča sa Margo:

*Uskoro ce se pojaviti u ulozi Barbike;

*Ona je Šeron Tejt (Sharon Tate) u Tarantinovom “Bilo jednom u Holivudu” (Once Upon a Time in Hollywood), zajedno sa Bredom Pitom i Leonardom Dikaprijem;

Mogli su je pitati nešto o tome. Recimo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije