Hrabra Lola

Ove kuvarice su u suknjama osvojile vrh visok 7.000 metara

Pet Bolivijki, koje imaju od 42 do 50 godina, osvojile su vrh argentinske planine Aconcagua (6.960 metara), što je najviši vrh na svijetu izvan Azije.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: Screenshot “Cholitas”

Cijelo vrijeme nosile su svoju tradicionalnu odjeću.

Njih pet su godinama radile kao kuvarice i nosačice u planinskim kampovima na planini Huayna Potosí u Boliviji, a pripadnice su autohtnog naroda Aymara koji, procjenjuje se, živi u Andama već barem hiljadu godina, ima svoj jezik i poznat je po živopisnim nošnjama.

Sličan poduhvat se desio i 2014. godine, kada je 11 žena odlučilo da se i same upuste u avanturu umjesto da samo pomažu drugima da osvoje najviše vrhove Južne Amerike. I one su cijelo vrijeme bile odjevene u svoju tradicionalnu odjeću. Inicijalni cilj bio im je uspeti se na osam vrhova viših od 6.000 metara, a do 2016. osvojile su vrhove Acotango, Parinacota, Pomerape, Huayna Potosí i Illimani.

Karakteristična slika žena Bolivije je da su one prodavačice na pijaci, supruge i majke. Tradicionalne, pokorne i marginalizovane. Ali ne više!

Već nekoliko godina nastupaju kao kečerke, u ring ulaze i bore se u haljinama. Uz to su velika turistička atrakcija.

Izvor: Screenshot “Cholitas”

Takođe, sve više pokazuju snagu u poslovanju, politici i modi. Naposlijetku, ove žene, poznate kao Čolite (Cholas), ulaze u aktivnost kojoj su do sada dominirali muškarci Bolivije i stranci.

One ruše tabue i stereotip da se samo muškarci bave alpinizmom. Nose tradicionalne suknje i kažu: ‘I mi to možemo'”, kaže Sergio Condori, planinski vodič.

Neodoljivi stil Cholita nešto je o čemu svi putnici nakon posjeta Boliviji pričaju. Teško da će neprimjetno prošetati pored tebe. “Plisirana suknja, par slojeva podsuknje, vezeni šal učvršćen brošem i cilindar šešir ispod kojeg se nadziru dvije guste crne pletenice. Na leđima se nađe i marama prošarana hipnotizirajućim bojama, a u njoj uz raznorazne voćke često balansira i začudo mirno dijete rumenih obraščića”, zabilježila je ranije Tinka Kalajžić, a prenio portal Vox Feminae, i dodala:

“Pomalo nesvrstane, negdje između ruralnog i urbanog, domorodačkog i bjelačkog… Na cestama diljem Bolivije vrlo ih lako spaziš, a prvo što ti privuče pažnju upravo je taj specifičan cilindar koji ponosito nose iznad crnih, gustih kosa. Ako je ravno pozicioniran, to znači da je žena udana. One koje ga nose nahereno, u potrazi su za partnerom. Uz karakterističnu odjeću, u kombinaciji s Cholitama najčešće ide i poluhladan stav. Nisu baš najrazgovorljivije i najotvorenije osobe s kojima sam se imala prilike susresti na svojim putovanjima. Ali ima nečeg misterioznog u njihovoj pojavi. To svakako!”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije