Hrabra LolaNaslovna vijest

Manifest: Kako podizati kćerku feministkinju

Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) je vjerovatno najbolja nigerijska književnica, a piše sjajno, odvažno, zanimljivo, pronicljivo i – s pravom dozom humora.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: Rialda Dizdarević / MILICA magazin

Ona je rođena pripovjedačica koja želi pričati “drugačije” priče. Kakve su te “drugačije” priče?

Njenim riječima: “Sve što sam pročitala kao dijete bile su knjige u kojima su likovi bili stranci i postala sam uvjerena da knjige, po svojoj prirodi, moraju imati strance u sebi, i moraju biti o stvarima s kojima se osobno ne mogu poistovjetiti… Stvari su se promijenile kada sam otkrila afričke knjige. Nije ih bilo mnogo na raspolaganju. I nije ih bilo tako lako naći kao strane knjige. I zbog pisaca poput Chinua Achebe i Camara Laye proživjela sam mentalnu promjenu svoje percpecije književnosti. Shvatila sam da ljudi poput mene, djevojke s kožom boje čokolade, čija se kovrčava kosa ne može formirati u konjski rep, mogu postojati u književnosti. Počela sam pisati o stvarima koje sam poznavala”, prenosi portal Libela.

Čimamanda Ngozi Adiči / Izvor: whatsonafrica.org

Nakon svjetskog hita “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” (We Should All Be Feminists), Čimamanda Ngozi Adiči je postala jedan od najuticajnijih glasova afirmicije i popularizacije riječi i ideje feminizma.

Autorka knjiga “Polovina žutog sunca”, “Purpurni hibiskus” i “Amerikana” piše duhovito, intimno i iskreno, ispisujući veoma radikalne i beskopromisne feminističke stavove i zahtjeve. Takođe, njeni sabrani savjeti štampana su pouka ženama, deskripcija očiglednih nepravdi, njihovog korijena, tragičnih posljedica – analiza vlasti sa kojom nema pogađanja, jer je svaki pokušaj kompromisa samoubilački:

“Budi svjesna opasnosti od onoga što ja nazivam lajt-feminizmom. To je ideja o uslovnoj jednakosti žena. Molim te, odbaci je u potpunosti. Riječ je o šupljoj, popustljivoj i promašenoj ideji. Biti feministkinja je kao biti trudna. Ili jesi, ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost muškaraca i žena, ili ne vjeruješ”, njene su riječi.

Izvor: thebookcastle.blogspot.com

U pismu prijateljici “Draga Idžeavele, ili feministički manifest u petnaest prijedloga” (izdana 2017. godine, prevedena na 19 jezika) slavna autorka, iako bez roditeljskog iskustva, piše savjete prijateljici o tome kako vaspitavati kćerku u feminističkom duhu.

Kako ostati dosljedna sebi a biti dobra mama, kako biti ravnopravna partnerka u braku a ne zanemariti dijete, zašto je važno naučiti ćerku da voli da čita, koji su izazovi pričati sa njom o ljubavi i seksu, na koji način se predstavljati, … neki su od savjeta koje Čimamanda upućuje dragoj Idžeavele, istovremeno ispisujući oštru ali konstruktivnu kritiku postojećeg odnosa rodnih položaja, prenosi MILICA magazin, koji u Beogradu najavljuje razgovor o ovoj knjizi Feminističko vaspitanje na sav glas.

Ovo je tih 15 savjeta, odnosno prijedloga kako osnažiti kćerku da postane jaka, nezavisna žena:

 

1. Budi potpuna osoba. Iako je majčinstvo nevjerovatan dar, ne određuj sebe isključivo kroz majčinstvo.

2. Radite na tome zajedno. Prisjeti se kako smo u osnovnoj školi učili kako se glagol odnosi na radnju. Otac je u jednakoj mjeri glagol kao i majka.

3. Nauči je da su „rodne uloge“ apsolutna besmislica. Nemoj joj nikada reći da nešto uradi, ili ne uradi, „zato što je djevojčica“.

4. Pripazi na opasnost od onog što nazivam „blagim feminizmom“. Riječ je o ideji o uslovnoj jednakosti. Odbaci to sasvim. Biti feministkinja slično je trudnoći – ili jesi ili nisi. Ili vjeruješ u potpunu jednakost žena, ili ne.

5. Nauči svoju djevojčicu da čita. Nauči je da voli knjige.

6. Nauči je da jezik dovodi u pitanje. Jezik je prostor gdje se odlažu naše predrasude, uvjerenja, pretpostavke. Ali da bi je tome naučila, moraćeš i sama da dovedeš jezik u pitanje.

7. Nikad nemoj da govoriš o braku kao da je to neko dostignuće.

8. Nauči je da odbije da bude dopadljiva. Njen zadatak nije da se sviđa drugima, već da bude u potpunosti svoja, da bude poštena i svjesna jednake ljudskosti drugih ljudi.

9. Pruži svojoj djevojčici osjećaj identiteta. To je važno. Budi obazriva kako to činiš.

10. Obazrivo se ponašaj prema njoj i njenom izgledu.

11. Nauči je da dovodi u pitanje selektivne načine pohranjene u našoj kulturi na koje se koristi biologija da bi se „opravdale“ društvene norme.

12. Razgovaraj sa njom seksu i kreni rano. Iako će vjerovatno biti malo nelagodno, neophodno je.

13. Pripremi se na zaljubljivanje.

14. Kada je učiš o tlačenju, pazi da potlačene ne pretvoriš u svece.

15. Uči je o razlikama. Neka razlike postanu nešto obično. Nešto normalno. Nauči je da ne pridaje vrijednost različitosti. Razlog tome nije da bi bila fer ili fina, već da bi bila humana i praktična.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije