Radoznala Lola

Nepal se još uvijek bori protiv tradicije koja ubija žene

Dvadesetjednogodišnja Nepalka pronađena mrtva u kolibi namijenjenoj za boravak žena tokom menstrualnog ciklusa.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: New York Times News Service / gulfnews.com

Katmandu, Nepal. Parbati Bogati je znala šta joj je bilo činiti kada je dobila menstruaciju.

Otišla se u jednu napuštenu kuću, pridržavajući se na taj način tradicije koja nalaže da su žene tokom tih/onih dana nečasne i da treba da se odvoje od ostatka porodice. Sam taj proces se naziva čaupadi (chhaupadi).

Tabu, koji ima korjene u hinduizmu, u prostom prevodu znači “onaj koji ima imunitet”. Tokom ciklusa žene ne smiju da dodiruju hranu, ni muškarce, niti da ulaze u hramove. Jednako tako, ne smiju da koriste javne izvore vode, niti pribor za hranu. Naprosto, smatra se nesrećom ukoliko to učine. Stoga se nastane u kolibe koje su namjenjene upravo za takve situacije.

Međutim, kako se jedno veče temperatura spustila ispod nule, Bogati je odlučila da zagrije prostor tako što je navodno palila drvo i odjeću, prenosi Daily Mail.

Do narednog su jutra njene noge bile ugljenisane, bila je mrtva. Tijelo je pronađeno kada je jedna od žena iz porodice došla da je obiđe.

Ovim, posljednjim smrtnim slučajem zbog surove nepalske tradicije, iznova je pokrenuta rasprava na temu čaupadi procedure; opet i iznova nakon brojnih njenih žrtava. Nedavno je, naime, još jedna (u nizu) žena satradala, zajedno sa svoja dva sina, u pokušaju povrgavanja trdicionalnim načelima. Amba Bohara je sa svoja dva sina isto tako pokušala da zagrije kolibu u kojoj su boravili.

Svake godine, nekoliko žena umre zbog posljedica gladi, hladnoće, smrzavanja ili od napada životinja.

Istini za volju, stanovnici Nepala već neko vrijeme uviđaju problem te su posegnuli za određenim mjerama, kao što su uništavanje pomenutih koliba i zakonsko sprečavanje čaupadija. Jednako tako, organizuju edukacije koje naglašavaju opasnosti i, zapravo, ilegalnost ove tradicije.

Jednoj takvoj edukaciji je prisustvovala upravo i Amba Bohara, navode izvori Times-a. Ali, to ju ipak nije spriječilo da ispoštuje datu proceduru.

Jer, 19% žena, odnosno, djevojaka od 15 do 49 godina i dalje poštuje ovaj proces. Dok u pojedinim dijelovima ove zemlje te tradicijese pridržava čak polovina žena.

I ko je onda kriv za stradanje ovih žena, pitamo se. Koliko uopšte izgleda imaju ove žene u borbi sa ustaljenim načelima?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije