Praktična Lola

Šta trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Ako pokušavaš zatrudnjeti, ali imaš poteškoća – znaj da nisi sama, bez obzira na tvoju dob.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček - miss7mama.24sata.hr

Iako nije tajna da se rizici trudnoće povećavaju kako stariš, još uvijek postoje dobre vijesti za sve žene koje pokušavaju začeti.

Žene svih dobi znaju kako je to čuti da njihov biološki sat otkucava. Stresno je znati da plodnost ima svoj rok trajanja, ali sa svim zdravstvenim poteškoćama – znanje je moć. Pročitaj sve prednosti i nedostatke začeća u svakom desetljeću života i savjete pomoću kojih ćeš povećati svoje šanse za začeće.

Dvadesete

Šanse za začeće

Biološki gledano, dvadesete su najbolje vrijeme za začeće. Šanse da žena zatrudni svaki mjesec u svojim dvadesetima su oko 20 do 25 posto, što je najveći postotak koji može biti. No, to ne znači da se žene u svojim dvadesetima ne bore s neplodnošću. “Nitko nije imun na neplodnost. Dok većina žena u dvadesetima ima generalno dobru kvalitetu svojih jajnih stanica, postoje drugi problemi neplodnosti koji mogu biti prisutni u ovoj dobi, poput neprohodnosti jajovoda i niske razine sperme kod partnera”, objašnjava ginekolog Richard Paulson.

Rizici za mamu

Rizik od razvoja preeklampsije (visoki krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći ili zadržavanjem tekućine koji se razvija između 20. tjedna trudnoće i kraja prvog tjedna nakon poroda) najveći je rizik kod prvorodilja, što je puno žena u svojim dvadesetima. U rijetkim slučajevima, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih komplikacija i za majku i za bebu.

Kod začeća u dvadesetima, prisutan je i emocionalni faktor: “Mnoge žene koje zatrudne u svojim dvadesetima, osjećaju se kao da nisu slijedile svoje snove ili postigle neke ciljeve u karijeri i zbog toga osjećaju žaljenje. Naravno, to nije uvijek slučaj niti to znači kraj: Jednom kada su djeca tih žena starija, mnoge od njih nastave slijediti svoje snove”, govori Aimee Raupp, stručnjakinja za plodnost i autorica knjige “Yes, You Can Get Pregnant: Natural Ways to Improve Your Fertility Now and into your 40s”.

Foto: Chompoo Suriyo / Shutterstock.com

Rizici za bebu

Sve trudnoće dolaze s rizikom, ali mnogi rizici povećavaju se s godinama. Prema American Pregnancy Association, rizik od rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/1600 s 20 godina i 1/1300 s 25 godina. “Velika većina trudnoća s kromosomskim nepravilnostima u bilo kojoj dobi rezultira spontanim pobačajem u prvom tromjesečju”, govori ginekolog Eric Widra.

Kako “povećati” plodnost

Mlađe žene mogu imati loše navike koje “vuku” još iz srednje škole ili s fakulteta, a koje mogu ugroziti plodnost. Ipak, dobre vijesti su da žene u svojim dvadesetima još uvijek mogu poduzeti neke korake kako bi povećale šanse za začeće. Primjerice, zdrava prehrana i težina igraju veliku ulogu u začeću, a mnoge mlade žene bore se s pothranjenošću ili pretilošću. “Zadržavanje normalnog indeksa tjelesne mase, zdrava i uravnotežena prehrana, kao i ograničavanje alkohola, kofeina i cigareta – pomaže začeću djeteta. Na taj način, žena može lakše zatrudnjeti, imati zdravu trudnoću i roditi dijete u zdravi dom”, govori dr. Raupp.

Kada potražiti pomoć?

Žene se u dvadesetima savjetuje da potraže pomoć nakon što bezuspješno pokušavaju zatrudnjeti godinu dana, ali neki liječnici preporučuju i raniji odlazak stručnjacima za plodnost. “Savjetujem da parovi potraže pomoć nakon šest mjeseci pokušavanja, čak i ranije ako sumnjaju da nešto nije u redu, poput neredovitih menstruacija”, objašnjava dr. Paulson. Također, razgovarajte s liječnikom ako u obitelji imate povijest rane menopauze, seksualne disfunkcije ili bilo kojeg drugog stanja koje bi moglo utjecati na plodnost, uključujući i partnerove zdravstvene probleme.

Opcije liječenja neplodnosti ne razlikuju se previše s obzirom na dob žene, jedino se razlikuje učinkovitost liječenja. Medicinski potpomognuta oplodnja najučinkovitija je opcija. Za žene mlađe od 35 godina, uspješnost IVF postupka je 41 do 43 posto. Zajedno s dobi, faktori koji mogu utjecati na uspješnost uključuju i reproduktivnu povijest žene, njezinu dijagnozu i partnerovu razinu sperme. “Nemojte zanemarivati muškarčevu ulogu u plodnosti. Muški faktori prisutni su u 30 do 50 posto slučajeva liječenja neplodnosti”, objašnjava dr. Widra.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije