Praktična Lola

Šta trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Ako pokušavaš zatrudnjeti, ali imaš poteškoća – znaj da nisi sama, bez obzira na tvoju dob.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček - miss7mama.24sata.hr

Tridesete

Šanse za začeće

Prosječno, žena u tridesetima ima 15 do 20 posto šanse zatrudnjeti svaki mjesec. Plodnost naglo opada kroz desetljeće, posebno nakon 35. godine.

Rizici za mamu

Žena u kasnim tridesetima ima manje šanse zatrudnjeti i veće šanse za spontani pobačaj zbog nestajanja kvalitete i kvantitete njezinih jajnih stanica. Žene u tridesetima mogu osjećati veliku tjeskobu kada je u pitanju začeće. “Žene u tridesetima pokušavaju biti korak uz korak sa svojim prijateljima koji osnivaju obitelj, a njihovi liječnici i članovi obitelji često vrše pritisak na žene zbog njihovog biološkog sata. Često viđam emocionalni stres oko začeća kod žena u tridesetima.”

Rizici za bebu

Rizik rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/1000 za majke koje rode s 30 godina i 1/365 za majke koje rode s 35 godina. Rizici za bilo kakve kromosomske nepravilnosti su 1/384.

Foto: Erica Smit / Shutterstock.com

Kako “povećati” plodnost?

Zajedno s normalnim indeksom tjelesne težine i zdravim stilom života prije trudnoće, žene u svojim tridesetima trebale bi uzeti u obzir kontracepciju koju su dotada koristile. “Ako su žene koristile kontracepcijske pilule više od pet godina, trebaju prestati s njihovom upotrebom prije nego pokušavaju zatrudnjeti. Tijelo treba vremena kako bi obnovilo redoviti ovulacijski ciklus”, objašnjava dr. Widra. Najbolje je konzultirati se s ginekologom kako bi napravili najbolji plan za začeće.

Kada potražiti pomoć?

Žene u tridesetima trebale bi potražiti pomoć nakon šest mjeseci do godine dana bezuspješnog začeća, a one žene između 35 i 39 godina to bi trebale učiniti nakon najviše šest mjeseci. Žena u tridesetima ima iste opcije liječenja neplodnosti kao žena u dvadesetima, ali tijek liječenja može varirati ovisno o dijagnozi, dobi žene i drugim faktorima. “Pravi problem koji dolazi sa starenjem je smanjenje mogućnosti pomoći za parove, stoga je pomoć bolje zatražiti prije nego kasnije”, govori dr. Widra.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije