Praktična Lola

Šta trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Ako pokušavaš zatrudnjeti, ali imaš poteškoća – znaj da nisi sama, bez obzira na tvoju dob.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček - miss7mama.24sata.hr

Četrdesete

Šanse za začeće

Do četrdesete godine, šanse za začeće svaki mjesec manje su od pet posto. Za žene od 45 do 49 godina, te šanse smanjuju se na čak 1 posto.

Rizici za mamu

Svi rizici, poput gestacijskog dijabetesa, pobačaja, kronične hipertenzije, potrebe za carskim rezom, komplikacija kod poroda, produženog porođaja i rađanja djeteta s genetskim poremećajem, povećavaju se kako žena postaje starija. Kvaliteta i kvantiteta jajnih stanica, koja su ključ plodnosti, naglo se smanjuje. “U svijetu reprodukcije, ništa ne postaje bolje s godinama”, govori dr. Paulson.

Rizici za bebu

Rizik rođenja djeteta s Downovim sindromom je 1/90 s 40 godina i 1/30 s 45 godina. Rizici bilo kakve kromosomske nepravilnosti kod djeteta su 1/66 s 40 godina i 1/21 s 45 godina.

Foto: Africa Studio / shutterstock.com

Kako ‘povećati’ plodnost?

“Dob ne bi uvijek trebala biti garancija za plodnost. Kada se optimizira zdravlje – psihičko i fizičko – tada se optimizira i plodnost”, objašnjava dr. Raupp i savjetuje svim ženama koje pokušavaju zatrudnjeti da imaju vjeru u svoje tijelo i da ga tretiraju kao svojevrsnu palaču i čine sve što mogu kako bi postigle emocionalni mir. To uključuje dovoljno sna i sve što pomaže smanjenju stresa. Neki stručnjaci preporučuju jogu, akupunkturu, tjelovježbu ili meditaciju, ali uvijek možete razgovarati sa svojim liječnikom kako bi izabrali ono što je najbolje za vas.

Kada potražiti pomoć?

Stručnjaci se slažu da bi žene u četrdesetima trebale potražiti profesionalnu pomoć već nakon tri mjeseca prirodnog pokušavanja začeća. “Za žene u četrdesetima čije je vrijeme dragocjeno, preporučuje se otići na okvirno testiranje čak i prije nego pokušaju zatrudnjeti”, smatra dr. Paulson.

Opcije liječenja neplodnosti iste su kao i kod žena u dvadesetima i tridesetima, iako je stopa uspjeha znatno manja. Primjerice, do 44. godine, šanse za začeće putem medicinsko potpomognute oplodnje manje su od 10 posto. Ipak, imajte na umu da, iako se plodnost smanjuje sa starijom dobi, preciznije je reći kako se smanjuje s dobi jajnih stanica. Starije žene se često odlučuju na donirane jajne stanice kako bi zatrudnjele. “Žene u četrdesetima kojima su donirane jajne stanice mlađih žena imaju iste šanse zatrudnjeti kao i mlađe žene koje su donirale jajne stanice”, objašnjava dr. Paulson.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije