Radoznala Lola

Putujuća biblioteka stiže u srce Banjaluke!

Bibliobus – pokretna biblioteka sutra, u 14 časova, stiže na Trg Krajine u Banjaluci, odnosno na prostor ispred RK “Boska”.

Redakcija

Foto: NUB RS

Bibliobus je novi bibliotečki servis kojim će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS) doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta Grada na Vrbasu.

Prije zvaničnog početka prezentacije novog bibliotečkog servisa, najavljenog za 14 časova, u 13:50 časova će biti upriličen performans „Knjiga od ruke do ruke“ u kojem učenici osnovnih škola popunjavaju fond Bibliobusa čineći lanac od NUB RS do Bibliobusa ispred “Boske”.

Bibliobus će građanima Banjaluke obezbijediti publikacije koje će zadovoljiti njihove potrebe u pogledu obrazovanja, inforisanja i ličnog razvitka, kao i za razonodu i slobodno vrijeme.

Posebna pažnja biće posvećena potrebama djece i mladih, pa će i bibliotečki fond biti pažnjivo odabran. Pored lektire, na policama bibliobusa naći će se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju.

Usluge bibliobusa biće dostupne svima, bez obzira na starosnu dob.

Izvor: Narodna i univerzitetska bibilioteka RS

Kapacitet bibliobusa je 6.000 bibliotečkih jedinica, a ukupan fond namijenjen za bibliobus je 12.000, što znači da će se građa u bibliobusu redovno mijenjati i dopunjavati novim naslovima, shodno potrebama korisnika.

Bibliobus će imati pristup internetu, odgovarajuću računarsku opremu i automatsko pozajmljivanje građe, kao i svi ostali servisi NUB RS koji su dostupni korisnicima.

Bibliobus će obilaziti banjalučka naselja kao i naselja u okolini čiji stanovnci nemaju biblioteku u svojim mjestima.

Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po gradskim naseljima. O svim stajalištima korisnici će biti blagovremeno obavješteni.

Bibliobus će raditi u jednoj smjeni, a posadu bibliobusa, pored vozača, čine još dva bibliotekara obučena za rad u bibliobusu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije