Radoznala Lola

Od zrna maka do lubenice: Veličina bebe po sedmicama trudnoće

Nismo sigurni zašto je tako zabavno uspoređivati bebu u trbuhu s određenim voćem i povrćem, ali zaista jest. Od zrna maka do lubenice, saznaj kako je velika, duga i teška tvoja beba od 1. do 40. tjedna trudnoće.

Redakcija

Piše: Ana Šefček - miss7mama.24sata.hr

Foto: Marten_House / Shutterstock.com

Tijekom razdoblja trudnoće, beba u trbuhu prolazi kroz mnoge morfološke promjene, a ponekad su veličina bebe i voća, odnosno povrća poprilično slične. Novi roditelji posebno su znatiželjni kada je u pitanju rast i razvoj bebe u trbuhu, stoga je ova tablica usporedbe itekako korisna i zabava:

1, 2. i 3. tjedan trudnoće

Tvoj termin bit će izračunat ovisno o prvom danu tvoje posljednje menstruacije. Začeće se događa oko dva tjedna od tog dana i tada se se uistinu možeš smatrati trudnom. U samo 40 kratkih tjedana, tvoja beba će narasti od veličine sićušnog makova zrna do veličine ogromne lubenice.

4. tjedan trudnoće

Foto: Krasula / Shutterstock.com

Tvoje oplođeno jajašce, zigota, sada je loptica od 32 stanice koja je veličine zrna maka. U ovom razdoblju, stanice se odvajaju u tri jasna sloja iz kojih će se razviti bebini unutarnji organi i koža.

Bebina dužina: oko 0,03 cm do 0,10 cm

Bebina težina: manje od 1,15 grama

5. tjedan trudnoće

Foto: Todd Maughan / Shutterstock.com

Loptica stanica sada sliči punoglavcu i velika je poput zrna papra. Stvaranje mozga, leđne moždine i krvnih žila već je u procesu.

Bebina dužina: 0,12 cm

Bebina težina: manje od 1,15 grama

6. tjedan trudnoće

Foto: Hasanov Mikayil / Shutterstock.com

Tvoja beba se utrostručila u svojoj veličini i sada ju štiti amnionska tekućina. Iako raste munjevitom brzinom, još uvijek je samo veličine zrna šipka.

Bebina dužina: 0,31 cm

Bebina težina: manje od 1,15 grama

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije