Zabavna Lola

Gremi je, zapravo, ove godine bio dobar za žene

Hvala ženama, bogovima, domaćici Ališi “Note” i reditelju Horvicu na zabavnom šouu.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Matt Sayles/Invision/AP/REX/Shutterstock/rollingstone.com

Gremi (The Grammys) je možda i najmanje predvidiva dodjela nagrada. Zavisno o godini inače može biti: mlak, zabavan ili *zijevanje*. Ili negdje između toga svega (šta god to bilo).

Nakon prošlogodišnjeg, pa blago rečeno lošeg Gremija, bili smo malo do umjereno nervozni šta će se ove godine desiti na dodjeli. Ili pak neće ništa posebno – što bi naravno bilo znatno gora opcija.

Istni za volju, bilo je i ove godine nekih spornih trenutaka, kao što je nastup Dženifer Lopez i njezin tribjut Motaunu kompaniji (Motown), ali to je posebna tema.

Nego, počnimo mi iz početka. Ukoliko se dodjela po crvenom tepihu poznaje, nešto se iza Gremi zavjese čudno kuvalo. Nagrada (mi dodijelile) za najumjereniju (čitaj: najdosadniju) kreaciju večeri ide (bubnjevi molimo) Ledi Gagi. Šta? I to nije sve – Ana Kendrik (Anna Kendrick) je bila hrabrija u izboru iste od vazda-spremne-na-zaprepastiti Lejdi. Da to se desilo. A i BTS-ovci su nam bili odmjereni. Ukoliko izuzmemo frizure.

U moru tila, perja, volana, šljokica, školjkica i školjki (jer je Kardi B bila jedan za sebe, valjda) izdvojila se “podignimo zid” haljina. Poznata i kontroverzna ideja u izvođenju znatno manje poznate umjetnice Džoj Vila (Joy Villa).

View this post on Instagram

I don’t care what anyone thinks. I 100% support the wall & our President @realDonaldTrump. Do you want more drugs brought in? (70% of heroin is from Mexico) More illegal women getting sexually assaulted (1 in 3 who try to make it in)? More children being trafficked? (Thousands a year) because I DO NOT! ?????? #buildthewallcrimewillfall ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖My gorgeous couture gown and purse designed by @desidesigns_couture makeup by @nicholerayartistry diamonds by @petermarco90210 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#grammys2019 #joyvilla #joyvillawalldress #walldress #grammys #music #homesweethome #joytribe #maga #buildthewall #joyvillagrammysdress #fashion @foxnews @foxandfriends @foxbusiness

A post shared by Joy Villa?? (@joyvilla) on

I dok još listamo fotke s crvenog tepiha – uporedo sa meme-ima kao odgovorima na iste – zaključujemo da je bilo nekoliko zaista vrijednih (gledanja) stvari na toj dodjeli, i to (po sudu Todd VanDerWerff iz Vox-a):

1. Ovogodišnji je Gremi slavio godinu u kojoj su najbolju muziku napravile žene, a koja je nastala kada ih je isti pustio da čine kako misle

Ok, malo je zapetljan ovaj naslov, ali poenta je da je čitavo veče bila jedan pobjeda za žene na svim nivoima ove industrije. Nove zvijezde i zvjezdice u usponu – rame uz rame sa divama i legendama ove priče. Dua Lipa je naj među novim zvijezdama, a i prvi put u istoriji je žena dobila nagradu za najbolji rep album godine (Kardi B – a ko drugi), a pritom se i jedan žena pojavila u timu iza najboljeg alternativni album godine.

Ne smijemo nikako zaboraviti ni Kejsi Musgraves (Kacey Musgraves) koja se borila sa čertiri zlatna gramofona u naručju. Nama lično još važniji trenutak u svemu tome je da je ova dama osvježila i, usudile bi se reći, malo oživjela kantri (country) scenu. Pri tom, nije nešto posebno poznata široj javnosti. Odnosno , nije bila.

I (ono bilo je očekivano, ali eto da napišemo) Gaga odlazi kući sa par gramofona, i na taj način dobija potvrdu za svoj doprinos pomenutoj kantri muzici.

Pa malo li je?

Ne, naročito kada tome dodamo da Gremi i nema baš neku reputaciju štovanja rada i djela žena (realno).

Barem je tako donedavno bilo. Ove se godine nešto ipak desilo. I ako je, vala.

Nego, idemo dalje.

2. Ališa Kiz je bila domaćica, domaćin, hostesa i voditelj za pet

Naravno, to ne znači da je sve bilo besprijekorno u njenom vođenju (dok u izvođenju jeste, po našem sudu), jer je, istini za volju, na trenutke djelovala čak i izgubljeno, ali sve to pada u vodu kada pogledamo cjelokupan dojam. Ona je bila ona – umjetnik i izvođač; i napokon se odustalo od te tradicije da voditelj mora biti izuzetno duhovit.

Ah da, još od 2005. godine Gremi nije dao ženi ulogu domaćina dodjele. Bilo je dakle i krajnje vrijeme.

View this post on Instagram

THE TALENT JUST JUMPED OUTTA @aliciakeys

A post shared by #NickiWRLDTour ? (@nickiwrldtour_) on

U jednom je trenutnku istovremeno svirala na dva klavira, i u potpunosti opravdala umjetničko prezime, te je izgledalo kao da pjeva za sebe i svoju dušu.

3. Reditelj Luis Horvic (Louis J. Horvitz)

Nismo ni slutili koliko se dobro može režirati jedna dodjela nagrada – i to ne bilo koja – do ove godine. Miks širih kadrova, i onih izbliza učinio je svu razliku ovog doživljaja.

Treba svakako spomenuti još jednog umjetnika koji je obilježio ovu dodjelu i muzičku godinu u izmaku, i to pjesmom godine – “This is America” (“Ovo je Amerika”). Dakle i zvanično je to postala, tako barem kaže jedan gramofon.

Drejk je bio Drejk; Post Malone i Pepersi su nastupili zajedno; Arijana Grande je napravila malu frku iako se nije pojavila, ali o svemu tome ste već mogli da čitate na društevnim mrežama koje su gorile.

Elem, dodjela je trajala i trajala, plus još dodatnik 15-ak minuta. Mada trebalo je odati počast svim tim umjetnicima na njihovom mukotrpnom radu u protekloj godini. A bilo ih je. Išlo se do najboljih među najboljima u grupnim, pojedinačnim, žanrovskim, instrumentalnim, novim, starim, i tako u nedogled, podjelama.

Pobjednika i pobjeda je zaista bilo dosta. I neka je. Svakako smo uživali, i pamtimo i pišemo ono najbolje, odnosno, o onom najboljem sa te večeri. Poneki smo fail ubacili, ali čisto radi balansa.

Čak i ono da je Mišel (Michelle) Obama, bivša američka prva dama, ukrala šou.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije