Hrabra Lolanajnovije

Izdvajamo: Meksička naučnica na putu da iskorijeni HPV

Ovo naučno dostiguće je postignuto putem fotodinamične terapije – neinvanzivna tehnika.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Alexis Ortiz - amp.eluniversal.com.mx

Foto: IPN /CUARTOSCURO.COM / amp.eluniversal.com.mx

Eva Ramon Galegos (Ramón Gallegos), koja se bavi istraživačkim radom na Meksičkom nacionalnom politehničkom institutu (Mexico National Polytechnic Institute – IPN), je uspjela da u potpunosti iskorijeni HPV virus kod 29 pacijentkinja.

Ovo naučno dostignuće je postigla putem fotodinamične terapije, neinvanzivne tehnike koja djeluje kao efikasna metoda u sprječavanju maligne neoplazme, koja je ujedino i drugi po redu najučestaliji uzročnik smrti kod žena u Meksiku.

Ova je naučnica objasnila da je proučavala efekte fotodinamične terapije tokom 20 godina, i kaže da je tretirala 420 pacijentkinja u Oahaki (Oaxaca) i Verakruzu (Veracruz), kao i njih 29 u Meksiko Sitiju.

“Tokom prve faze istraživanja, kada smo liječili žene iz Oahake i Verakruza, rezultati su bili itekako ohrabrujući. Tretman je isto tako bio izuzetno pozitivan kada su njime podvrgnute i žene iz Meksiko Sitija, što je ujedino otvorilo mogućnost poboljšanja u tretmanu.”,

rekla je.

Isto tako, objasnila je da, pored iskorijenjivanja HPV virusa, glavnog uzročnika raka grlića materice, fotodinamična terapija se isto tako koristi da bi se eliminisali premaligne lezije raka grlića materice, što je zapravo njegova prva faza. Rezultati njenog istraživanja pokazuju da je uspjela da iskorijeni HPV u 100% slučajeva gdje su pacijentkinje imale virus ali nisu imale premaligne lezije; zatim u 63.4 % slučajeva sa virusom i premalignom lezijom; i 57.2% slučaja gdje su imale premaligne lezije ali ne i HPV virus.

***Među saradnicima su se našli i Marko Antonijo Amoroso Hernandes (Marco Antonio Amoroso Hernández), Anhel Laguna Kancino (Ángel Laguna Cancino), Dora Estela Hovel (Jovel) Galdamez, Barbara Karion (Bárbara Carrión) Solano, Guadalupe Balderas Martines (Martínez), Eduarda Para Rosana (Parra Rossana), Ines Kastelanos (Inés Castellanos) Oliveros, Rosa Linda Belo (Bello) Leiva, Marija (María) Eugenia Melo Petrone, Gumaro Narciso Morales i Petrona Himenes Martines (Jiménez Martínez).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije