Praktična Lola

“Umjesto brata ili sestre sinu sam dala zdravu i srećnu mamu.”

Mama i blogerka Džen Švarc (Jen Schwartz) osvrnula se upravo na ovu temu te objasnila kako i kada je znala da će imati samo jedno dijete, i zašto ta odluka nije ničija briga osim njena.

Izvor: ANA ŠEFČEK - miss7mama.24sata.hr Redakcija

Foto: VGstockstudio / Shutterstock.com

Kada je Mason proslavio prvi rođendan, napokon sam se osjećala srećno i samopouzdano kao njegova mama. Prošla sam kroz toliko toga u toj prvoj godini i jednostavno sam znala da ne mogu ići natrag… Već sam propustila previše i odbijala sam propustiti više.

“Kad ćete na drugo dijete?”

Ti i tvoj partner naslušat ćete se bezbroj varijanti ovog osobnog pitanja jednom kada postanete roditelji. Od obitelji i prijatelja pa do potpunih stranaca, izgleda da ljudi obožavaju postavljati ovo pitanje. Bez obzira koji razlog imaš, ti i tvoj partner ne biste nikada trebali osjećati potrebu za obranom svoje odluke.

“Znala sam da neću imati više djece onaj dan kada sam došla iz rodilišta”

“Kad biste me pitali kada sam znala da neću imati više djece, rekla bih vam: Znala sam onaj dan kada sam došla s bebom kući iz rodilišta, na dan kada me postporođajna depresija pogodila kao najveći uragan.”

Iako se sve više govori o postporođajnoj depresiji – upozoravajućim znakovima, simptomima i liječenju – svejedno postoji jako puno mama koje osjećaju pritisak sakrivati svoju depresiju i tjeskobu. A jedini način da budeš istinski sretna i zdrava za sebe i svoje dijete je priznati sama sebi osjećaje nakon poroda i okrenuti se svom liječniku za pomoć.

Ova mama ne boji se priznati koliko je postporođajna depresija utjecala na nju nakon rođenja djeteta. Naravno, to ne znači nužno da želi ući u detalje postporođajne depresije svaki put kada je netko pita o planovima za drugo dijete.

“Godinu dana nakon što sam postala mama, bila sam na pedikuri pokraj žene koja me pitala imam li djece. Rekla sam joj kako ima jednogodišnjeg dječaka, a ona me odmah pitala kada ću imati sljedeće dijete”, piše Jen koja dodaje kako se istog trenutka počela ponašati obrambeno jer ‘reći da imaš jedno i da ne planiraš više djece nije uvijek prihvaćeno s odobravanjem’. Stoga je pokušavajući opravdati svoj razlog odgovorila s: “Suprug i ja smo odlučili kako je jedno dijete dovoljno te da je to prava odluka za našu obitelj. Naša obitelj se osjeća potpunom.”

View this post on Instagram

#momconfessions AF

A post shared by Jen Schwartz (@motherhoodunderstood) on

I dok se njezin odgovor obično nailazi na protivljenje, novu mamu je iznenadio odgovor potpune strankinje. “Odgovorila mi je kako ona ima samo jednog sina i da ponekad stvoriš remekdjelo pa nema smisla da stvaraš dalje.”

“Željela sam biti najbolja mama koja mogu biti svom sinu, a dio toga je i briga o mom zdravlju”

“Kada je Mason proslavio prvi rođendan, napokon sam se osjećala sretno i samopouzdano kao njegova mama. Osjećala sam da sam puno napredovala. Prošla sam kroz toliko toga u toj prvoj godini i jednostavno sam znala da ne mogu ići natrag…Već sam propustila toliko toga u njegovoj prvoj godini i odbijala sam propustiti više”,

napisala je mama.

I dok je neki možda osuđuju što ima samo jedno dijete, ova mama ne žali ni za čime i potpuno je zadovoljna svojom odlukom. “Donijela sam najbolju odluku za svoju obitelj. Željela sam biti najbolja mama koja mogu biti svom sinu, a dio toga je i briga o mom zdravlju. Odabrala sam dati mu sretnu, zdravu mamu umjesto brata ili sestre.” Svaki par ima svoj razlog zbog kojeg želi ili ne želi imati više djece. Može se raditi o teškoj odluci, ali to nije ničiji posao osim njihov. Na kraju je, uostalom, najvažnije da pružiš beskrajno mnogo ljubavi bez obzira imaš li jedno ili sedmero djece. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije