Radoznala Lola

“Prohujalo s vihorom” će u jednom danu biti zvijezda svih kino sala u Americi

Holivud je odlučio da svečano obeleži 80 godina od premijere filma “Prohujalo s vihorom”, tako što će ga 28. februara prikazivati u svim gradovima koji imaju bioskopske sale, piše “Njujork tajms”.

Redakcija

Izvor: b92.net

Foto: letterboxd.com

Pošto je to radni dan, film će biti još jednom na repertoaru širom SAD – 3. marta.

Postoji legenda da su žene širom Amerike počele da oponašaju lik Skarlet O’ Hare nakon što je izašao film “Prohujalo s vihorom”. Naime, njihovi muževi masovno su se žalili da su im žene postale razmažene, da pričaju “njanjavim” glasom i da traže luksuz koji oni nisu mogli da im priušte.

Kako je rođena Scarlett O’Hara

Ovaj film, snimljen prema istoimenom romanu Margaret Mičel, pokupio je osam Oskara, a bio je nominovan za još pet i, ako se obračuna prihod koji je ostvario 1939. godine, prema aktuelnoj vrednosti dolara, to je film koji je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga čini najkomercijalnijim u istoriji američke sedme umetnosti.

Film je 1982. uključen, zbog svog kulturnog značaja, u “državni filmski registar SAD”, dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu “100 godina 100 filmova”.

Film je režirao Viktor Fleming, koji je tek na polovini snimanja filma angažovao englesku glumicu Vivijan Li da igra glavnu ulogu Skarlet O’Hara.

Inače pre nje je najozbiljnija kandidatkinja bila Polet Godar.

Njen partner je bio Klerk Gebl, pošto je Gari Kuper odbio da igra Reta Batlera. Kuper je tada izjavio da će to biti “najveći neuspeh u istoriji Holivuda”.

Vivijan Li i Heti Mek Danijel / Izvor: hollywoodreporter.com

Za ulogu Skarlet prijavilo je 1.400 glumica, pa i Olivija de Hevilend, koja je ipak dobila važnu ulogu Melani.

Film je počeo da režira Džordž Kjukor i snimio je 17 minuta, ali je napustio film jer je smatrao da scenario ne funkcioniše kako treba.

Heti Mek Danijel je bila prva tamnoputa glumica koja je bila nominovana za Oskara, koji je i dobila za najbolju žensku sporednu ulogu Skarletine dadilje Memi.

Prva verzija filma je trajala više od četiri i po sata, a kasnije je skraćena za 48 minuta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije