Lole iz komšiluka

Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta – uglavnom su zvala djeca

Plavi telefon 18. februara obilježava šest godina postojanja.

Redakcija

Foto: Plavi telefon

Danas, nakon šest godina od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a u više od 70% tih poziva su zvala djeca ili mladi.

Više od 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini.

Plavi telefon je usluga Udruženja Nova Generacija, koja je pokrenuta 18. februara 2013. godine sa željom da bude na usluzi djeci koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave. S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta svoj djeci u BiH koji imaju problem koji ih muči, a trenutno ne vide rješenje.

Izvor: Plavi telefon

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel, pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni sa svih mreža u BiH.

Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 9 do 17h časova.

“Djeca mogu da nam se obrate i e-mailom, putem naše web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama. Takođe, da bismo što više djece upoznali sa postojanjem ove savjetodavne linije, informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na našem FB profilu Plavi telefon BiH, a od danas i na Instagram profilu plavi_telefon_bih”, poručuju iz Plavog telefona.

Rad linije podržavaju i Mediaboard, Metromedia, Ježurko, ali i ostali pojedinci koji su prepoznali važnost postojanja ovakve linije.

“Nadamo se da će u budućnosti rad Plavog telefona biti još više prepoznat, te da ćemo dobiti potrebnu podršku za realizaciju našeg cilja, da Plavi telefon bude dostupan 24 sata i da svako dijete u BiH zna za broj Plavog telefona”, istakli su iz Plavog telefona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije