Hrabra LolaNaslovna vijest

Znate li zašto hiljade žena svakog 26. septembra marširaju u vjenčanicama?

Memorijalni hod za žrtve nasilja u porodici, odnosno Nevjestin marš, je godišnji događaj u Njujorku, koji je započeo još 2001. godine u znak sjećanja na Gledis Rikart (Gladys Ricart), djevojku koju je ubio bivši momak na dan kada je trebala da se uda za drugog – 26. septembra 1999. godine.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: bridesmarch.com

Foto: Carl Russo/Staff photto - eagletribune.com

Prvi marš je održan 26. septembra 2001. godine, za drugu godišnjicu njene smrti. Organizovala ga je druga Dominikanka, iz potpuno drugog kraja Amerike, koja je bila duboko potresena tim ubistvom, jednako kao i odgovorom medija na isto. Džozi (Josie) je tada napustila svoj posao i posvetila nekoliko mjeseci upravo podizanju svijesti javnosti tako što je obišla nekoliko država u Americi, šetajući u vjenčanici.

Gledis Rikart je bivši momak ubio na dan kad je trebalo da se uda za svog vjerenika / Foto: bridesmarch.com

Ubrzo su joj se pridružile mnoge organizacije koje rade s istim ciljem – podizanja svijesti o nasilju nad ženama, i to kada su nasilnici njima bliske osobe, i njihovom stradanju na ovaj način – te su organizovale marš. Uključili su i porodicu i prijatelji stradale Gladis, koji su se pridružili Džozi u mirnoj šetnji od Gladisiog doma u Nju Džerziju do crkve u naselju Kvins,  gdje je trebalo da se uda za svog vjerenika, tog 26. septembra.

Od tada se marš organizuje svake godine, tako što se hiljade ljudi pridruži porodici i prijateljima nastradale nevjeste, noseći transparente na kojima su ispisana imena žena koje su u međuvremenu ubijene kao žrtve porodičnog nasilja. Mnogo žena, muškaraca, djece, studenata, zvaničnika, članova pomenutih organizacija… se uključi u šetnju 26. dana devetog mjeseca u godini. Velika većina poštuje pravilo koje kaže da bi bilo poželjno da žene obuku vjenčanicu ili sve bijelo, a muškarci sve crno, te na taj način izraze saosjećanje, poštovanje i žaljenje.

Foto: DIANA BEJARANO – dianabejarano.com

Na taj način odaju počast Gladis, ali i svim ženama, i ostalim žrtvama nasija. Jednako tako, mnoge su zajednice, po uzoru na ovaj marš, počele da organizuju i svoj, i na taj način pošalju određenu poruku.

Ovoliko žena u prosjeku svakog dana širom svijeta ubiju partner ili drugi član porodice

Kako možemo pomoći ženama koje su preživjele nasilje?

Svi marševi ove vrste ohrabruju učesnike da ponesu fotografiju osobe koja je na sličan način stradala, i na taj način joj svi mogu odati poštovanje.

Foto: DIANA BEJARANO – dianabejarano.com

Tako je jedna fotografkinja Dijana (Diana) Bejarano, napravila seriju fotografija (koju upravo gledate), a koja je prerasla u projekat naziva “My White Dress” (“Moja bijela haljina”).

“Haljine su poput platna koje služi da se prikažu priče žena koje su žtrve nasilja, ali jednako tako i da daju počast svim aktivistima i organizatorima koji podižu svijest o ovakvim pričama”, rekla je ona za AI-AP.

Foto: DIANA BEJARANO – dianabejarano.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije