Naslovna vijestRadoznala Lola

Nevidljivi teret koji čini žene praznima iznutra

Nevidljivi teret je benigan način da se opiše beskrajna, nerijetko nepodnošljiva lista stvari koje žene redovne rade da bi odgojile djecu i da bi sve u kući savršeno funkcionisalo.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: REBECCA RUIZ - mashable.com

Foto: GoodStudio / Shutterstock.com

Najnovija studija, objavljena nedavno u časopisu Sex Roles, koristi originalne podatke da dočara upravo taj koncept nevidljivog tereta, kao i njegov krajnje depresivni uticaj na (psihičko) zdravlje žena.

“Da li (majke) disproporcionalno osjećaju kao da same upravljate ‘njihovim brodom'”?, zapitala se profesorica Sinija Lutar (Suniya S. Luthar), ko-autor pomenute studije.

Ukoliko je vjerovati uzoru od 393 žene koje imaju partnere i djecu, odgovor je DA.

Foto: Giphy.com

Gotovo 90% učesnica smatra da snosi svu odgovornost organizacije unutar porodice. Njih 7 % se izjasnilo da su kao kapetan broda, koji određuje, ali i izvršava sve naredbe. To podrazumijeva tegljenje stvari i namirnica, traženje nečije čarape, te vožnju od i do… Ili kako je to Lutar rekla: “Sve te gluposti zbog kojih nam se vrti u glavi.”

Ono što je Lutar, zajedno sa ostalim koautorima saznala, jeste da posvećenost žena njihovoj djeci, i njihovom emocionalnom razvoju, utiče na njihovo samopouzdanje u vezi sa partnerom, i u životu uopšteno, pa čak može dovesti i do osjećaja praznine.

Stoga ova autorka (zajedno sa svima nama) ovom studijom zapravo urgira da žene uspostave bolju i jaču komunikaciju sa svojim partnerima upravo o podjeli tog nevidljivog tereta.

Ja možda nosim sav “mentalni teret”, ali neko moj nosi mene

Doduše:

“Ne želim da dodam još jednu stavku na listu stvari koje one trebaju uraditi”, pojašnjava Lutarova. “Želim samo da im među prioritetima bude upravo briga o sebi samima. Zamislite milu ruku na svom čelu. Treba vam jednako kao i vašem djetetu.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije