Praktična Lola

Bilja i Dejo: Zajedno i živimo i radimo, spojili smo ugodno s korisnim

Ona je iz svijeta 3D animacije, on je zaljubljenik u održavanje hardvera i generalno računalne komponente. Oni su Bilja i Dejo. Zajedno su u NSoft-u i životu.

Razgovarala: Jelena Pralica

Foto: Privatna arhiva

Biljana Haljevac je Sarajka i ponosna pripadnica NSoft zajednice. Profesionalno je animator, a privatno, između ostalog, uskoro supruga Dejana Ćurčića, također Sarajlije i NSoftera – člana NSoftovog tima System Development QA te zaljubljenika u kompjuterski hardver.

Za Lolu govore o svojim karijerama, ali i tome kako je kada par radi u istoj firmi.

LOLA: Da li je lakše, ili teže (kako se uzme) biti par u privatnom ili profesionalnom životu? Ili je, možda, podjednako uzbudljivo?

Biljana: Uglavnom, radom u NSoft-u smo spojili ugodno s korisnim. Zajedno idemo na posao, tako da je pitanje prevoza riješeno.

Dejan: U našem slučaju, lakše je biti par u profesionalnom životu iz prostog razloga što, unutar iste firme, radimo sasvim različite stvari i viđamo se uglavnom samo na pauzama u NSoft-ovom Spark kafeu, pa je uvijek ugodno.

“Dejan me zove Biljana. Kolege Animator. Mostarci NSofter” / Izvor: Privatna arhiva

LOLA: Biljana je animator, a Dejan u Quality Assurance (QA) timu. Ko su Bilja i Dejo?

Biljana: Dejina pasija je održavanje hardvera i generalno računalne komponente. Ja sam igrom slučaja upala u svijet 3D animacije i vrlo brzo zavoljela taj posao. Predivan je osjećaj udahnuti život objektu u 3D prostoru. Od softvera uglavnom koristim Autodesk Maya, Motion Builder, Unity, kao i Motion Capture tehnologije. Zahvaljujući NSoft-u, dobila sam priliku da brzo napredujem u struci, kako kroz rad sa novim tehnologijama, tako i kroz saradnju sa veoma stručnim kolegama.

Dejan: Biljana je sjajan animator koja uživa u svom poslu. Ja, s druge strane, kako je Bilja već dala naslutiti, uživam u novitetima kada su u pitanju gadgeti i generalno hardver. Prije nego što sam se zaposlio u NSoft-u, uglavnom sam radio u video produkciji, gdje sam održavao sisteme, mreže, opremu za rendanje i backup. Ipak, NSoft me oblikovao poslovno u smislu da sam se preorijentisao na Quality Assurance (QA). U NSoft-u testiram naša softverska rješenja i klijentov hardver, kao i raznorazne gadgete. Znanje, dodatno usavršavanje i rezultat su ključne stvari koje NSoft potencira.

LOLA: Kako i zašto ste se obreli u NSoftu i zbog čega je to, kada se danas osvrnete na nju, bila dobra odluka?

Biljana: Moja draga kolegica Amela, takođe animator, zaposlila se u NSoft-u prije dvije godine i osam mjeseci. Nakon što je probila led i uvjerila se u vrijednost NSoft-a kao poslodavca te kao pozitivne i poticajne radne okoline, predložila mi je da apliciram za posao. Poslušala sam je, srećom, i nakon dva mjeseca od aplikacije, pakovala sam kofere za Mostar. U NSoft-u sam već dvije godine i pet mjeseci.

Dejan: Naravno, mene je zaposlila Bilja (smijeh). Nakon što se Biljana smjestila u Mostaru, po gornjoj formuli sam ja aplicirao za posao. I da, dolazak u NSoft je bila više nego dobra odluka. Za devet mjeseci, koliko sam NSofter, upoznao sam divne ljude s kojima sam vrlo brzo “kliknuo”. I dan danas sam fasciniran organizacijom posla i stručnošću ljudi, kao i težnjom rukovodstva da pruži uposleniku idealne radne uslove. Osim najkvalitetnije radne opreme potrebne za posao i zdrave radne sredine, to su najčešće spontane nagradne igre, putovanja uglavnom na egzotične destinacije, takmičenja i zabave.

Izvor: Privatna arhiva

LOLA: Oboje ste Sarajlije. Da li ste u Mostaru „procvjetali” zbog klime ili zbog klime u NSoft-u?

Dejan: Odgovor na vaše pitanje: oboje! Mostar kao Mostar smo ranije asocirali sa posjetom Starom mostu i sa nesnošljivim vrućinama, ako se u julu nađete na mostarskom asfaltu. Ali, tek kada smo došli u Mostar, počeli smo otkrivati sve njegove čari: Gorance (izletište na 15 minuta od grada, koje je savršeno za šetnju), kafa vikendom u Počitelju, more na manje od sat vremena, bezbroj sunčanih sati u godini i, naravno, blagu klimu. Kao Sarajliji, izostanak gužvi u saobraćaju i mediteranska opuštenost učesnika u istom, je nešto što me lično oduševljava. A u samom NSoft-u organizacija je takva da se lako uklopite, jer je prirodna i iskrena.

Biljana: U telefonu već sada prevladavaju fotografije na kojima je hercegovačko plavetnilo. Lako je bilo mijenjati smog za čisto nebo. Sve što je Dejo rekao za Mostar, kao mjesto za život, se može preslikati na NSoft u poslovnom smislu. U NSoft-u smo oboje stekli sigurnost i priliku da se u potpunosti posvetimo onome što nas poslovno usrećuje i da se konstantno usavršavamo.

LOLA: A u NSoft-u, konkretno, da li je lakše biti Biljana ili Dejan, ako u obzir uzmemo da je u pitanju oblast koja je „bliskija“ muškarcima? Konkretnije, da li je vaše radno okruženje mjesto jednakih prilika za oba pola?

Biljana: U mojoj radnoj sredini, to što sam žena me ni u jednom poslovnom segmentu ne ograničava ili koči moj napredak. Dejo je naglasio već tri ključne stvari koje NSoft potencira kod svih nas: znanje, dodatno usavršavanje i, na kraju, rezultat. Sve što znate, kroz rad u NSoft-u ćete kapitalizovati; za sve što vas profesionalno zanima će se naći model da vam se i omogući pristup i informacijama i najkvalitetnijoj opremi, jer će sve, na kraju, imati za rezultat bolje performanse proizvoda kojeg kreiramo za svjetsko tržište.

Dejan: Ne može se pobjeći od stereotipa da je IT, a posebno razvoj softvera, muška stvar. Istina, i u NSoft-u je više kolega nego kolegica, iz prostog razloga što kolegica na globalnom nivou nedostaje, ali ono što je sigurno je da NSoft daje jednake mogućnosti za napredak – nevezano za pol. Važno je koliko znaš, koliko si spreman na učenje i koliko doprinosiš.

“Biljana me zove Dejan. Kolege System QA Engineer. Mostarci NSofter” / Izvor: Privatna arhiva

LOLA: Profesionalno, koji su vaši najveći uspjesi do sad?

Biljana: Prvi projekt, u novom radnom okruženju, je uvijek nešto posebno. U tom smislu, projekt Virtual Motorcycle Speedway je bio prvi u NSoftu na kojem sam učestvovala od početka i na koji sam ponosna. Svaki naredni je nosio nove izazove, zbog kojih sam morala savladati meni do tada nepoznate alate, tehnička rješenja ili tehnologije.

Dejan: Najveća vrijednost NSoft-a je nevjerovatna usmjerenost na rezultat u smislu da niti jedan problem nije pretežak, jer ste okruženi cijelom vojskom ljudi sa sjajnim idejama za rješenje istog. Dodatno bih i ja naglasio da u NSoft-u imam pristup novim tehnologijama koje se koriste na konkurentnijim i većim tržištima. S obzirom na to da do sada nisam radio QA, jako sam ponosan na stečeno znanje iz ove oblasti.

LOLA: Pošto ste poslovno-privatni par, da li se bolje razumijete na „silicijumskom“ ili opštenarodnom jeziku?

Dejan: S obzirom na to da radimo u istoj firmi, imamo taj luksuz, koji nemaju parovi sa različitim mjestom rada, da kući ne moramo pričati o poslu, nego se u potpunosti možemo posvetiti privatnoj strani naših života.

Biljana: Tako je – ipak smo skloniji opštenarodnom.

U NSoft-u su, ističu, oboje stekli sigurnost i priliku da se u potpunosti posvete onome što ih poslovno usrećuje i da se konstantno usavršavaju / Izvor: Privatna arhivaLOLA: Nosite li posao kući ili je moguće odvojiti radno od slobodnog vremena? I kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Biljana: Posao kući nosim jako, jako rijetko. Dobra organizacija aktivnosti i kvalitetno postavljeni prioriteti unutar tima mi to omogućavaju. Dejan i ja, svako sa svoje strane, imamo dosta širok krug prijatelja sa kojima rado provodimo vrijeme ili smo na putovanjima ili u posjeti porodici.

Dejan: Da, u mome timu je definitivno moguće odvojiti radno vrijeme od slobodnog. Dnevna dokolica, u pravilu, podrazumijeva šetnje, kratko piće sa prijateljima ili opuštanje uz Netflix sadržaje. Vikendima i dalje otkrivamo širu regiju Hercegovine i svaki slobodni trenutak pokušavamo da provedemo vani.

LOLA: Zašto biste nekome preporučili da postane dio NSoft porodice?

Biljana: NSoft ti pruža poslovnu i privatnu sigurnost, a iz ove perspektive, to što je u Mostaru mu je, u stvari, prednost, mada na samom početku, nisam tako mislila. Hercegovinu i Mostar ne možeš a da ne zavoliš.

Dejan: …jer će vas to profesionalno nadograditi, za početak. NSoft se ne može prepričati – on se mora doživjeti. Organizacija posla i radna klima je takva da vrlo često zaboravite da ste u BiH.

Ajda Marić: Ambasador žena u STEM-u

Dolaskom u NSoft karijera zaposlenika se oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imate. Na nama je sve ostalo. Osiguravanjem prostora za napredak te sustavnim praćenjem zadovoljstva činimo sve kako bismo Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom. Svjesni kako prepreka uvijek ima, ostaje nam za truditi se što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Biljanom i Dejanom i prihvatiti nove izazove, javite nam se. Prilika uvijek ima kroz oglašene konkurse ili otvorenu aplikaciju.

Pročitaj još

Od iste osobe