Hrabra Lola

Jedan tinejdžer je izumio grudnjak koji otkriva rak dojke u ranoj fazi!

Uskoro će se ovaj fantastični izum naći u prodaji. Cijena, doduše, još nije poznata.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: zululandobserver.co.za

Tinejdžer iz Meksika, Hulijan Rijos Kantu (Julian Rios Cantu), ima “tek” 19 godina, a već je zadužio čovječanstvo i sve žene i djevojke jer im je dao najbolji grudnjak koji su mogle da požele.

Grudnjak je dobio ime po prvoj ženi – Evi, i može da otkrije rak dojke već u prvoj fazi. Sastoji se od 200 biosenzora, koji prate i bilježe temperaturu, oblik i težinu grudi.

Naime, zbog povećanog protoka krvi, tumori mijenjaju temperaturu tijela. Isti je povezan sa mobilnim telefonom vlasnice, te je tim putem može obavijestiti ukoliko dođe do nekih promjena, a dovoljno je da grudnjak nosi tek oko sat vremena sedmično.

Ali, vratimo se na sekund na ovog nevjerovatnog mladića koji je osnovao i firmu, zajedno sa tri prijatelja, a koja se već nalazi na Forbsovoj listi. Jesmo li spomenule da ima 19 godina?!

“S 13 godina mojoj su majci otkrili rak dojke. Preživjela je i imala je dvostruku mastektomiju. Čitav taj proces je na njoj ostavio emocionalne i fizičke ožiljke. To me je podstaklo da nešto učinim. Uvjeren sam da, zahvaljujući ovom grudnjaku, žene neće morati prolaziti kroz istu agoniju koju je moja majka prošla”, rekao je on.

Treba napomenuti da se na službenim stranicama već vrše narudžbe. Doduše, cijena ovog izuma koji bi koji bi potencijalno mogao spasiti milijune života, još nije poznata.

Rak dojke je najčeći karcinom kod žena, i sve češće pogađa sve mlađe žene, čak i one ispod 30 godina.

Izdvajamo: Meksička naučnica na putu da iskorijeni HPV

Prema svjetskim podacima, od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena. BiH nema jedinstven registar oboljelih, a prema podacima medicinskih ustanova u BiH, oko 500 žena godišnje umre od raka dojke, a broj oboljelih je između 1.400 i 1.500. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a u Srbiji u prosjeku svakoga dana oboli njih 10, a umru četiri. Pojedini podaci kažu da u Grnoj Gori godišnje u prosjeku oboli 350 žena, od kojih svaka treća izgubi bitku sa bolešću.

Foto: mobihealthnews.com

Naravno da je za dijagnozu ove bolesti potrebno uraditi dodatne pretrage, ali ovaj je grudnjak nešto što svakako može pomoći ženama u praćenju i prevenciji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije