Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Svaka Marija ima svoga Mehmeda

Znate li priču o Mehmedovoj crkvi u Kozarcu?

Redakcija

Izvor: Črčkarije - Facebook

Foto: Črčkarije - facebook

Objavljena je 80-tih godina prošlog vijeka. Priča je to o jednoj maloj crkvi i velikoj ljubavi.

Mehmed je bio jak i naočit momak iz Kozarca, a Marija kćerka Austrijanca, vlasnika pilane.

Šest naših ljubavnih legendi većih od „Romea i Julije“ (I dio)

Za Mehmeda kažu da je jako lijepo pjevao i da je svojim glasom uveseljavao sve oko sebe. Između ostalog, to je bio jedan od razloga zašto je privukao Marijinu pažnju. Između dvoje mladih buknula je velika ljubav.

Ljubav je bila tajna jer su bili različitih vjera i različitog porijekla. Kazivanja dalje govore da je Marija ostala trudna. Beba je pronađena mrtva, umotana u austrijske novine. Sumnjalo se na Marijinog oca. Smatrajući da je pretrpio veliku sramotu i izgubio ugled, vlasnik pilane je kćerku poslao nazad u Austriju. Mehmed je ostario siromašan u Kozarcu, tužno pjevajući.

Foto: Borislav Bajkic / Shutterstock.com

Crkvu je sagradio Marijin otac. Jednostavno se nije mogao pomiriti s njenim grijehom. Bez obzira na činjenicu da on stoji iza gradnje, crkva se i danas zove Mehmedova crkva i stoji kao svjedočanstvo jednoj posebnoj ljubavi.

To su šturo pobrojane istorijske činjenice koje svakako trebate znati kada se odlučite da posjetite to mjesto. Jednom kad tamo dođete i kročite na mostić koji dijeli taj čarobni dio zemlje od ostatka svijeta, dovoljno je da udahnete čisti, planinski zrak i prepustite se čulima. Slušajte lišće i cvrkut ptica. Znam da ćete razumjeti šta vam govore jer… Svaka Marija ima svoga Mehmeda

Šest naših ljubavnih legendi većih od „Romea i Julije“ (II dio)

Tragičan kraj ove priče je nekako bacio sjenu na ljubav koju su njih dvoje osjećali. Kad jednom kročite u taj magični svijet, zapalite svijeću i sjednete na betonske stepenice, skoro da možete čuti njihov smijeh. Možete ih vidjeti kako se skrivaju jedno od drugog iza drveća, čuti njega kako je doziva pjesmom. Možete ih vidjeti kako umorni od igre padaju u travu. Možete ga vidjeti kako je gleda. Miluje po kosi. Ljubi.

Marije moje, ako imate sreću da je vaš Mehmed pored vas i da zajedno sjedite na betonskim stepenicama pored crkve, naslonite glavu na njegovo rame i udahnite njegov miris. Ne zaboravite se zahvaliti Bogu na vašoj sreći. Zahvalite se na ljubavi koju imate. Živite i slavite vašu ljubav. Jer samo se ljubavlju odaje počast ljubavi…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije