Lole iz komšiluka

Važi li zabrana posjete, i to bez maske, bolnicama dok traje sezona gripa baš za sve?!

Dok traje sezona gripa, posete bolnicama nisu dozvoljene.

Redakcija

Izvor: Katarina Stevanović - BBC na srpskom / Talas / Bebac

Foto: Instagram

To pravilo nije važilo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je posetio odeljenje hematoonkologije Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić”.

BBC na srpskom prenosi da iz Ministarstva zdravlja i Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta, kao i kabineta predsednika nisu dobili odgovor zašto predsednik, ako je već mogao da poseti bolnicu tokom zabrane, nije poštovao zdravstvene mere i nosio masku.

Predsednik je bio otkopčan i bez maske / Izvor: FONET – BBC na spskom

Vučić je obišao decu koja se leče na hematoonkologiji i sa jednim dečakom se fotografisao bez zaštitne maske.

Fotografiju je objavio na Instagram nalogu Budućnost Srbije.

“Imao sam čast da upoznam pravog super heroja, malog, hrabrog borca, Zlatana”, napisao je predsednik ispod fotografije, koja je napravljena po želji Zlatanove majke i samog dečaka, navodi se na sajtu predsednika.

Usledili su brojni komentari na društvenim mrežama, a ovo su neki od njih:

Ok, ne znam kako vi ali mene je ovo skroz dotuklo, ovo špartanje i slikavanje sa teško bolesnom decom na izolovanom…

Gepostet von Ljubica Turudić am Dienstag, 19. Februar 2019

Neki smatraju da je ovo marketinški potez pred početak predizborne kampanje, s obzirom na to da je predsednik najavio moguće parlamentarne izbore.

A ima i onih koji misle da je reč o strahu zbog protesta građana “1 od 5 miliona”.

Predsednik je u sobu sa pacijentima kojima ni roditelji ne mogu da dođu u posetu, ušao bez maske.

Bilans sezone gripa u Srbiji

S predsednikom je u poseti bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji kaže da se ne zna koliko će deca bolesna od kancera živeti i da im treba ispuniti želju da se slikaju sa predsednikom kad to požele.

„Ne možete ovo da poredite sa nekim dugim neorganizovanim ili sličnim stvarima.

To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar.

Prema rečima ministra, ovaj događaj je organizovan po svim pravilima epidemiologa.

Ta pravila javnosti nisu poznata, ali je poznato da su zbog sezone gripa, posete bolnicama zabranjene.

Prema podacima sa sajta „Batuta” od 14. februara, što su ujedno i poslednji objavljeni podaci, u Srbiji je prijavljeno ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratorijski potvrđen ovaj virus.

U razgovoru za Talas, epidemiolog dr Zoran Radovanović ističe da nije toliko strašno što je predsednik upao tamo gde ne sme, već je mnogo strašnije što ga niko nije sprečio. A najstrašnije od svega, kaže Radovanović, jeste što se niko nije usudio ni da Vučiću pravilno navuče zaštitnu odeću i masku i da ga spreči da dođe u dodir sa detetom.

“Jedino majke mogu da borave sa decom, zato što je to i psihološki važno, ali takav boravak se radi po najstrožim propisima”, zaključuje doktor Radovanović.

Reagovao je i portal Bebac koji je najoštrije osudio, kako se navodi “krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja i predsednika Vučića koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

“Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije. Deca koja se leče na odeljenju hemato-onkologije visoko su ugrožena i u redovnim uslovima jer i najobičnija prehlada može biti kobna za njih”, saopštio je, između ostalo, Bebac.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije